Črni september

V zadnjem mesecu umrla dobra tretjina letošnjih žrtev

Mihael Korsika
2. 10. 2018, 20.30
Deli članek:

Potem ko smo lani na cestah, ko so umrle 104 osebe, zabeležili najmanj smrtnih žrtev v zadnjih 60 letih, je bilo letos do konca avgusta varnost na cestah še boljša, a so nato septembra ceste vzele 21 življenj.

arhiv
Zaradi vožnje v nasprotno smer je na gorenjski avtocesti umrla 73-letna voznica.

Kljub črni statistiki so v letošnjih prvih devetih mesecih umrle tri osebe manj kot v enakem lanskem obdobju.Najbolj je odmevala prometna nesreča na gorenjski avtocesti, ko je 73-letna voznica na uvozu Šmartno/Gameljne v smeri Ljubljane zapeljala v napačno smer. Po približno 300 metrih je čelno trčila v 38-letnega voznika kombija, ki je peljal po prehitevalnem pasu. Vozilo upokojenke je odbilo na vozni pas, po katerem je pripeljal 48-letni voznik drugega kombija, ki je trčil v povzročiteljico. V nesreči je bil udeležen 56-letni tuji voznik avtomobila. Ženska je umrla na kraju nesreče, voznik prvega kombija je utrpel hude telesne poškodbe, dva udeleženca pa naj bi utrpela lažje poškodbe. Avtocesta med priključkoma Brod in Šmartno proti Karavankam je bila zaradi nesreče zaprta, dodatno nevarnost pa so povzročali še vozniki, ki so zaradi zaprte avtoceste množično vozili v napačno smer.

Našli so ga sorodniki

Med žrtvami so bili tudi motoristi. Pretresljiva je bila smrt 20-letnega motorista Gašperja Rejca iz Idrije, ki se pred enim tednom ni vrnil domov. Sorodniki so ga sami začeli iskati na cesti od Idrije prek Kalc in Planine do Postojne, kamor naj bi odšel, njegovo izginotje pa so prijavili policiji, ki je prav tako sprožila iskalno akcijo. Po dveh dneh od izginotja so truplo mladeniča našli sorodniki v globeli ob glavni cesti Godovič–Hotedršica.

PGD Idrija
Motor mladega Idrijčana so po dveh dneh našli v globeli pod cesto.

Policisti so ob ogledu kraja nesreče ugotovili, da je motorist vozil po glavni cesti, ko je zunaj Godoviča pripeljal do levega nepreglednega ovinka. Zaradi neprilagojene hitrosti je izgubil oblast nad motornim kolesom in zdrsnil z vozišča, kjer je trčil v odbojno zaščitno ograjo in se nato skupaj z motornim kolesom prevrnil pod cesto po strmi brežini.
Po podatkih Javne agencije RS za varnost prometa je sicer letošnji september na cestah terjal največ življenj v najmanj zadnjih sedmih letih. V tem času je bilo na prvi jesenski mesec največ smrtnih žrtev leta 2012, ko je umrlo 20 ljudi, najmanj pa leta 2016, ko jih je življenje izgubilo devet.

Akcija za večjo varnost pešcev

Nadaljevanje stavke

Policisti so v ponedeljek odmrznili stavko, ki so jo sredi marca zaradi odstopa prejšnje vlade začasno prekinili. S stavko zahtevajo vzpostavitev razmerij med plačami, kot so bila dogovorjena leta 2016.

Ob ponedeljkovem nadaljevanju stavke policistov se je sicer začela nacionalna preventivna akcija za večjo varnost pešcev Bodi viden – bodi previden, ki bo potekala do 14. oktobra. Namen akcije je opozoriti na varnost pešcev, ki spadajo med ranljivejše udeležence v prometu, s poudarkom na starejših udeležencih, ki so najbolj ogrožena starostna skupina, pravijo v agenciji. Največ nesreč, v katere so udeleženi pešci, se namreč zgodi prav v jesenskih in zimskih mesecih, ko so dnevi krajši, pogosta megla vpliva na slabšo vidljivost, ceste pa so bolj spolzke.
Vidljivost pešcev se zelo poveča z uporabo odsevnikov, zato bo agencija v okviru akcije razdelila 18.500 odsevnih teles po vsej državi. Voznike pa poziva, da zmanjšajo in prilagodijo hitrost vožnje v naseljih ter pešcem odstopijo prednost na prehodih.

Svet24
Število žrtev prometnih nesreč.