Balkanski bojevnik

Pobegli »bojevnik« pred novim sojenjem

S.S.
23. 9. 2018, 08.10
Posodobljeno: 23. 9. 2018, 08.18
Deli članek:

V ponedeljek na okrožnem sodišču pričakujejo Anesa Selmana, ki je bil na prvem sojenju v zadevi Balkanski bojevnik obsojen na 15 let zapora, vendar je zaradi napake tožilstva pobegnil v BiH.

STA
»Balkanski bojevniki« na prvem sojenju, med njimi tudi Selman.

Selman je bil na prvem sojenju leta 2012 med četverico, ki so jo sodniki spoznali za krivo vpletenosti v mednarodno trgovino z drogo, ki naj bi jo vodil Srb Darko Šarić. Ker pa tožilstvo zanj pred izrekom sodbe ni zahtevalo pripora, je izkoristil priložnost in pobegnil v rodno BiH.

V BiH se je spomladi 2014 potem le znašel za rešetkami, vendar zaradi neke povsem druge zgodbe: zaradi gojenja marihuane so ga na kantonalnem sodišču v Bihaću obsodili na tri leta in deset mesecev zapora. Ko se je v Ljubljani postopek zoper »bojevnike« začel znova, so Selmana izločili iz postopka (na sojenju bi morali razčistiti, ali je kriv tudi kaznivega dejanja hudodelskega združevanja, za kar je bil prvič oproščen).

Interpol
Za ubežnikom so kajpak razpisali tudi mednarodno tiralico.

Preobrat na ustavnem sodišču

Ko so marca lani petnajsterico »bojevnikov« z Draganom Tošićem na čelu (nepravnomočno) obsodili na skupno 85 let zapora, je Selman še vedno ždel za rešetkami zapora v BiH. Julija je tam dočakal tudi razsodbo slovenskega ustavnega sodišča, ki je njegov primer zaradi kršitev pravic do obrambe razveljavilo in vrnilo v ponovno odločanje na prvo stopnjo (na prvem sojenju so v spisu manjkale štiri sodne odredbe, na podlagi katerih so proti njemu v tujini zbirali dokaze).

Se bo prikazal v Ljubljani?

Selman bi se moral ponovno izreči o krivdi letošnjega 21. oktobra, vendar je v Ljubljano poslal opravičilo, da je vabilo v zapor v BiH prejel dan pred pogojnim odpustom, do konca predčasnega odpusta septembra 2014 pa ne sme prehajati državne meje, zato je prosil za preložitev naroka. Novo priložnost bo Selman na ljubljanskem okrožnem sodišču, kot rečeno, dobil v ponedeljek, je pa vprašanje, ali ga bo vabilo zdaj, ko je svoboden človek, sploh doseglo …