Na jezeru

V nesreči trajekta ugasnilo več kot 130 življenj

J.P./STA
21. 9. 2018, 16.30
Posodobljeno: 21. 9. 2018, 19.47
Deli članek:

Število smrtnih žrtev prevrnjenega trajekta na tanzanijski strani Viktorijinega jezera se je po zadnjih podatkih povzpelo na 136.

Profimedia
Trajekt MV Nyerere je bil na poti iz kraja Bugolora in je potonil le nekaj metrov pred pomolom (fotografija je arhivska).

Tanzanija je bila v zadnjih letih prizorišče nekaterih večjih trajektnih nesreč. Več kot 500 ljudi je umrlo leta 1996, ko je na Viktorijinem jezeru potonil trajekt. Leta 2012 je umrlo 145 ljudi, ko je trajekt potonil pred tanzanijskem arhipelagom Zanzibar.

Trajekt se je prevrnil v četrtek v bližini pristanišča pri otoku Ukara, ki leži na jugovzhodu tega največjega jezera v Afriki in ki si ga ob Tanzaniji delita še Uganda in Kenija. Po prvih ocenah naj bi bilo na krovu trajekta več kot 300 potnikov, kapaciteta trajekta pa je 100 potnikov.

Trajekt MV Nyerere je bil na poti iz kraja Bugolora in je potonil le nekaj metrov pred pomolom.

Vzrok za nesrečo še ni znan. Poleg potnikov je trajekt tovoril še žito in cement. Oblasti domnevajo, da je bil morda tovor napačno naložen oziroma da je bila ladja preobremenjena.

Tanzanijski predsednik John Magufuli je zaradi tragedije razglasil štiridnevno žalovanje, ki se bo začelo v soboto. V nagovoru na javni televiziji TBC One je prav tako sporočil, da je ukazal aretacijo "vseh vpletenih v upravljanje trajekta". "Očitno je, da je bil trajekt preobremenjen. Aretacije so se že začele," je dejal.