Tudi oglaševal spolne storitve

Bolgarke vozil naokrog in jih izkoriščal za prostitucijo

Gabrijel Toplak
20. 9. 2018, 20.46
Deli članek:

Obtoženega zaradi pomanjkanja pravosodnih policistov ni bilo na sodišče.

Gabrijel Toplak
Obtoženi je bil na murskosoboškem sodišču že obsojen na dve leti in pol zapora zaradi zlorabe prostitucije in izdelave pornografskega gradiva.

Na sodišču bi se moral začeti predobravnavni narok za 68-letnega Vojka Potočnika, ki mu specializirano državno tožilstvo očita tri kazniva dejanja trgovine z ljudmi, a sodnici Vanji Verdel Kokol ni preostalo drugega, kot da narok prestavi. Obtoženega zaradi pomanjkanja pravosodnih policistov niso pripeljali iz zapora na Dobu, kjer prestaja eno od prisojenih zapornih kazni.

NAROK PREK VIDEOKONFERENCE?

Po besedah sodnice je izvedenec, ki je pregledal obtoženega, presodil, da je Potočnik kljub zdravstvenim težavam sposoben spremljati obravnavo, a največ eno uro. Jože Levašič, tožilec specializiranega državnega tožilstva, ni nasprotoval sojenju ob nenavzočnosti obtoženega, medtem ko je njegov zagovornik Dušan Logar dejal, da v to še ne more privoliti, saj je z obtoženim govoril le po telefonu. »Dogovorjena sva tudi bila, da se pogovoriva pred tokratnim narokom, a ni bilo možno,« je dodal. Verdel Kokolova zdaj upa, da bo narok lahko izpeljala v začetku oktobra. Sicer se lahko odloči, da ga opravi prek videokonference iz zaporov na Dobu ali s sodišča v Trebnjem, ki je najbližje zaporu.

Spolne storitve so morale ženske nuditi med letoma 2008 in 2010, po vsej državi.

VISOKI ZASLUŽKI V SLOVENIJI

Potočniku, ki je večino življenja preživel za rešetkami, a pred sodiščem krivdo vztrajno zanika, očitajo, da je v sostorilstvu z Bolgarom Ilijanom Ivanovom Mitovom v Slovenijo pripeljal tri revne Bolgarke – med njimi sta bili dve materi samohranilki, brez denarja za preživetje –, tu pa jih je med letoma 2008 in 2010 izkoriščal za prostitucijo. Mitov naj bi jim v Bolgariji obljubljal visoke zaslužke v Sloveniji, kjer pa jih je kasneje Potočnik pod strogim nadzorom vozil po državi, da so nudile spolne storitve, in jim pobral zaslužek. A na zatožno klop mariborskega sodišča bo sedel le Potočnik, saj je bil Bolgar v Ljubljani pred dvema letoma že obsojen na enotno kazen pet let zapora zaradi trgovine z ljudmi oziroma zlorabe dveh obubožanih Bolgark za prostitucijo.