Nove informacije

Ena eksplodirala, druga ne: so ju hoteli le prestrašiti? Ogroženi naj bi bili tudi drugi

J.P.
20. 9. 2018, 11.23
Posodobljeno: 20. 9. 2018, 11.33
Deli članek:

Preiskovalci ugotovili povezavo med obema primeroma: posel. Je to tudi motiv?

Bobo
Fotografija je simbolična.

Ura je bila približno pol deset dopoldan, ko so bili ljubljanski policisti včeraj obveščeni o sumljivem predmetu ob Podpeški cesti na Brezovici pri Ljubljani. Kot je pojasnil vodja Oddelka za organizirano kriminaliteto na Policijski upravi Ljubljana Stojan Belšak, je bila naprava sprva postavljena ob ograjo oškodovanca, za katerega se je pozneje izkazalo, da to ni bil, ta pa jo je prestavil na zunanjo stran. Občani so bili tisti, ki so o sumljivem predmetu obvestili policiste.

Nekaj po 12. uri pa je počilo pod avtomobilom v Črni vasi. Eksplozivnega telesa ni razneslo ob zagonu motorja, temveč po nekaj metrih vožnje, je pojasnil Belšak. Poškodovan je bil predvsem zadnji del avtomobila.

Da bi primera morda lahko bila povezana, je bilo ugotovljeno iz opisov naprav. Tako se je izkazalo, da prva naprava najverjetneje bi bila postavljena na pravem naslovu, temveč v bližini. Na tem mestu velja pripomniti, da je v bližini tudi šola. Vozilo, pod katerim je odjeknila eksplozija, je bilo parkirano na domačem naslovu. Storilec je eksplozivno napravo podtaknil tekom noči, ni pa še znano, ali jo je pritrdil ali zgolj podstavil oziroma dal na ali pod gumo. O napravah bo več znano po strokovnem pregledu.

Stojan Belšak o nekdanjem podjetju oškodovancev: "V osnovi eno podjetje, a kot veste, jih iz enega nastane več."

Najverjetneje domače izdelave

Prvo napravo so deaktivirale pristojne službe. Vse kaže, da sta bili domače izdelave. Čeprav ne vedo, kakšen eksploziv je bil uporabljen, je Belšak dejal, da sodeč po eksploziji v Črni vasi sklepajo, da sta bili napravi namenjeni zastraševanju. Primer zato obravnavajo kot sum kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti, kar se kaznuje zaporno kaznijo od enega do osem let. Osumljencev še nimajo, se pa nadejajo, da bodo do njih prišli preko oškodovancev. Oškodovani sta bili dve osebi, ki sta bili v preteklosti poslovno povezani – Dnevnik poroča, da sta bili tarči napada Matej Počivevšek in Goran Bojović, nekdanja lastnika in vodila v podjetju Javna razsvetljava. Avtomobil, ki je nastradal, naj bi pripadal prvemu. Belšak je razkril še, da sta posredno oziroma posledično ogroženi še dve osebi, na kar sta preiskovalce obvestila oškodovanca. Osebi sta s tem že bili seznanjeni. Po Belšakovih besedah so prijavo oddali na ministrstvu za notranje zadeve. Občutek nelagodja naj bi bil pri njih že prisoten, je še dejal in dodal, da bo policija skušala vzdrževati varnost v okolici. Sicer je povedal še, da so bili solastniki v podjetju, ki se je ukvarjalo z opremljanjem javne infrastrukture.

Poslovna preteklost

O motivu lahko zaenkrat le ugibajo – zaenkrat kaže, da bi to lahko bila "poslovna preteklost". Po napravah sodijo, da sta bili namenjeni zastraševanju, saj za kaj več naj ne bi imeli moči. Vendar pa moč eksplozivne naprave ne igra vloge pri višini kazni – "gre predvsem za zastraševanje oziroma poskus vplivanja", je še pojasnil Belšak.

Preiskava se še nadaljuje.