Zdravnik Zimmermann

Oklicala ga je za »mazača, pogoltnega na denar,« zdaj on zahteva 18 tisocakov

S.S.
15. 9. 2018, 20.37
Posodobljeno: 15. 9. 2018, 21.14
Deli članek:

Na okrajnem sodišču so začeli obravnavati tožbo dr. Janeza Zimmermanna zoper novinarko nacionalne televizije Eugenijo Carl, od katere zdravnik med drugim zahteva 18 tisoč evrov odškodnine.

Profimedia
Dr. Zimmermann naj bi operacije žil opravljal kar v hotelskih sobah.

Na ljubljanskem okrajnem sodišču je včeraj za zaprtimi vrati stekel poravnalni narok, na katerem pa sprti strani nista našli skupnega jezika. Vpleteni so tako opravili vse potrebno pred začetkom pravde, ki se bo z zaslišanjem Zimmermanna in Carlove začela 14. decembra.

Primož Lavre
Tožnika včeraj v hram pravice ni bilo, prišel je le njegov odvetnik.

Zimmerman je odškodninsko tožbo zoper Carlovo vložil zaradi »plačila odškodnine, objave opravičila in umika oziroma preklica izjav, odstranitve vsebin in prepovedi nadaljnjih kršitev«. Zdravnik, ki včeraj k naroku ni pristopil, od novinarke, kot rečeno, zahteva 18 tisoč evrov odškodnine. Vsebina tožbe bo predstavljena ob začetku glavne obravnave, je pa Zimmermann že ob vložitvi dal izjavo za medije, v kateri je povedal, da ga je Carlova »obravnavala v približno 30 televizijskih oddajah in ga javnosti neupravičeno predstavila kot 'mazaškega zdravnika', 'mazača, pogoltnega na denar' ter s podobnimi vzdevki«. Dodal je, da je »vsesplošna gonja« trajala od konca maja 2016 do marca 2017, dogajanje pa sta v Italiji povzemala časopisa Primorski dnevnik in Il Piccolo. Kot je znano, je TV Slovenija poročala, da naj bi Zimmerman množično opravljal operacije krčnih žil, čeprav naj ne bi obstajale indikacije zanje, pa tudi posegi naj bi bili opravljeni v neustreznih prostorih in nestrokovno, celo v hotelskih sobah in kozmetičnih salonih.

Tožnik bi iz obravnav izključil javnost

M24
Primorska dopisnica TV Slovenija Eugenija Carl.

Pooblaščenec tožnika, odvetnik Boštjan Štrasner, je sodišču predlagal, da se iz glavne obravnave izključil javnost, »saj to zahtevajo koristi osebne skrivnosti«. »Iz dokazov obeh strank izhaja, da se bodo v postopku obravnavali primeri pacientov, njihovi podatki, zdravniška dokumentacija, diagnoze in zdravstveno stanje,« je dejal in zaključil: »Gre za osebne podatke, do katerih javnost nima interesa, in gre za osebne skrivnosti.« Tožena stran se z izključitvijo javnosti ni strinjala, nasprotno, meni, da je »zadeva v izrazitem interesu javnosti«. Kot je odgovorila pooblaščenka Carlove, odvetnica Ines Najvirt, se v predmetni zadevi ne bodo obravnavale občutljive podrobnosti osebnega življenja tožeče stranke. »Predmet presoje sodišča tudi ne bo zdravstvena dokumentacija posameznih pacientov kot taka, ker to za odločitev v predmetni zadevi ne predstavlja pravno relevantnega dejstva,« je nadaljevala. Kakorkoli, zadnjo besedo bo imela sodnica Renata Cerar, ki bo o dokaznih predlogih odločila do začetka glavne obravnave. Odvetnica Najvirtova je v spis vložila tudi povzetke člankov oziroma oddaj Carlove, v katerih je obravnavala Zimmermanna, zaradi česar je sodišče tožniku dalo 30 dni za pripravo odgovora na navedbe in dokaze nasprotne strani.

Ob izbruhu afere vrnil licenco

Zdravniška zbornica Slovenije (ZZS) je sicer že leta 2006 pri nadzoru Zimmermanna ugotovila, da je svoje delo opravljal nestrokovno in da je komisiji lagal glede kirurške specializacije, ki je takrat ni imel, a je kljub temu opravljal žilne operacije. Pod nadzorom se je znova znašel ob izbruhu afere, zbornica mu je poslala dva termina za strokovni nadzor, a se je obakrat opravičil, septembra 2016 pa je vrnil licenco in izstopil iz članstva. Je pa zbornica kljub temu izvedla izredni strokovni nadzor nad njegovim delom, ki je spet ugotovil nestrokovno zdravljenje in zavajanje bolnikov o operativni metodi. Oktobra istega leta so kriminalisti Zimmermana ovadili zaradi 18 kaznivih dejanj malomarnega zdravljenja, zadevo pa trenutno premleva koprsko okrajno sodišče, od koder so nam sporočili, da je obdolženec že bil zaslišan, prav tako oškodovanci, zdaj pa poteka postopek imenovanja izvedenca medicinske stroke, saj sta dva izvedenca že odklonila izdelavo mnenja in bo zdaj treba imenovati tretjega.