Divji zahod v Zagrebu

Strelski obračun pred osnovno šolo: krogle švigale na vse strani

S.R.
13. 9. 2018, 09.14
Posodobljeno: 13. 9. 2018, 12.41
Deli članek:

V zagrebškem naselju Vukomerec so se včeraj ob približno 19. uri odvili prizori, ki bi prej spadali na kakšno od vojnih bojišč.

Arhiv Svet24
Fotografija je simbolična.

»S prijateljico sem sedela v gostilni, ko je nek moški izvlekel kalašnikovko in pritisnil sprožilec. Skrili smo se v gostilno in v strahu poslušali strele. Kot bi izstrelil več sto nabojev,« je za hrvaški portal 24sata opisala pretresena očividka. A se je izkazalo, da je bilo dejansko dogajanje, ki ga kriminalisti še vedno poskušajo razvozlati, precej bolj zagonetno. Strelski obračun, v katerem je »vojne« rane utrpelo najmanj sedem avtomobilov ter okna in fasada na eni hiši, naj bi bil zakoreninjen v finančnem sporu dveh romskih družin, piše Jutarnji list. Člani obeh družini so že dan pred tem rožljali z orožjem in si grozili, zato je bilo na ulici pogosto opaziti policijske patrulje, a vse do včerajšnjega večera do dejanskega fizičnega obračuna ni prišlo.

Panika pred šolo

Vrhunec filmske drame se je odvil pred hišo, ki se nahaja točno nasproti osnovne šole. Kot so za 24sata opisali očividci, sta se pred osnovno šolo nenadoma ustavila dva avtomobila, iz katerih je izstopilo pet oseb. Odjeknili so prvi streli, naenkrat pa je z obeh strani zrak prerešetalo neznano število krogel. Medtem je pred osnovno šolo, komaj kakšnih deset metrov od kraja obračuna, zavladala prava panika, saj je bilo na dvorišču prisotnih večje število otrok in njihovih staršev. Na srečo so jo skupili le avtomobili. Streljanje se je tudi sicer končalo brez žrtev, hrvaška policija pa je pridržala kar 19 oseb.

Oče zapustil dolg?

Spor, ki naj bi se stopnjeval več dni, naj bi bil finančne narave. Kot je za Jutarnji list pojasnil eden od sosedov, so se udeleženi zadnje dni po ulici podili z avtomobili in se psovali v romskem jeziku. »Po tem, ko je enemu od njih umrl oče, ki je za sabo seveda pustil nerešene denarne dolgove, se je njegov sin odločil, da jih poplača, domnevno se je s tem namenom tudi pripeljal. Po nekaterih informacijah so prvi začeli streljati iz hiše, nato je s streli odgovoril nekdo iz avtomobila. Drugi pravijo, da se je zgodilo ravno obratno. Težko je vedeti, saj je nato zavladala takšna panika, da nismo vedeli, v katero luknjo naj se poskrijemo,« pa je za portal opisal drugi sosed. Hrvaška policija je sicer pozneje potrdila, da so prvi začeli streljati posamezniki, ki so se na prizorišče pripeljali z avtomobili, na kar z orožjem odgovorili stanovalci v hiši. Kaj točno se je dogajalo, bo bržkone znano v prihodnjih dneh, saj je policijska preiskava še vedno v teku, a jasno je, da so krogle švigale v obe smeri, izstreljenih pa jih je bilo najmanj 30 krogel.