Amnezija štirih policistov

Je na Dejana streljal zaradi ljubosumja ali stresa?

Gabrijel Toplak
11. 9. 2018, 20.50
Posodobljeno: 11. 9. 2018, 21.40
Deli članek:

Kriminalisti, ki so jih tokrat spet zaslišali, so sicer bili z omenjeno kazensko zadevo v tej noči res povezani po uradni dolžnosti, a so vse podrobnosti v uradnih zaznamkih.

Gabrijel Toplak
V naselju Bohova naj bi proti zasledovanemu sprožil več strelov, eden pa je prebil najprej prtljažnik, naslonjala sedežev in oškodovanca zadel v ledveni predel.

Pred okrožno sodnico Barbaro Nerat je v ponedeljek stopil 28-letni Matjaž Ferlič, ki ga tožilstvo bremeni poskusa umora in povzročitve splošne nevarnosti.

Tožilstvo: šlo je za ljubosumje

Varnostna kamera ob parkirišču v Hočah je posnela Ferliča, kako je s pištolo v roki izstopil iz avtomobila, a streljanja na kameri ni videti, saj nadaljevanje ni posneto.

Motiv za Ferličevo nerazumno dejanje, ki ga je ta na sodišču sicer obžaloval, je po prepričanju tožilstva ljubosumje. V obtožnici pa nadaljujejo, da je na tedaj 36-letnega Dejana Gjerkeša streljal že na parkirišču ob nekdanjem trgovskem centru v Hočah, ko je opazil, da sta v oškodovančevem avtu njegova partnerica in njun štiriletni otrok. Gjerkeš je nato z avtomobilom sunkovito odpeljal, Ferlič pa mu je s svojim avtom sledil do Maribora. Na policijski postaji je Gjerkeš odložil otroka in njegovo mamo, a zasledovanju ni bilo konca. Napadeni, ki ga je zasledovalec tudi obstrelil, je večkrat poklical policijo, na koncu se je rešil sam, medtem ko se je tudi Ferlič kasneje ob spremstvu očeta predal policiji. Obtoženi se sicer ves čas trudi prepričati sodišče, da je bil zaradi dela pod stresom, zato ni bil razsoden, tožilstvu pa žuga, da se dogodek ni zgodil tako, kot ga opisujejo.

Gabrijel Toplak
Ferlič bi sam izvedenca, če bo spet odsoten, zaslišal prek videokonference.

Izvedenec mora priti

Tožilstvo zahteva pet let zapora za poskus umora, 18 mesecev zapora zaradi povzročitve splošne nevarnosti oziroma enotno kazen šest let zapora. 

Včeraj so pred sodnico stopili štirje policisti, ki so z omenjeno kazensko zadevo v tej noči povezani po uradni dolžnosti. Dejali so, da se podrobnosti o dejanju ne spomnijo več, niti iskanja strelnega orožja, ki ga je Ferlič odvrgel v reko Dravo, niti predaje policije na bencinskem servisu v Pesnici, sicer pa so njihove ugotovitve tako zapisane v uradnih zaznamkih. Predvideno je bilo tudi vnovično zaslišanje izvedenca psihiatrične stroke Gorazda Mrevljeta, a je ta opravičil izostanek. In če je zagovornica obtoženega še naprej vztrajala pri njegovem zaslišanju, pa višji državni tožilec Darko Simonič meni, da je mnenje izvedenke Martine Žmauc Tomori dovolj strokovno, zato odločitev prepušča sodišču. In sodnica je odločila, da bodo Mrevljeta povabili na naslednjo obravnavo, ki bo 24. septembra.

Gabrijel Toplak
Vse skupaj se je dogajalo na parkirišču pred nekdanjo pohištveno trgovino.