Turistično letovišče Podstrana pri Splitu je bilo v včeraj popoldne prizorišče strašanske tragedije, v kateri je življenje izgubil 25-letni Sarajevčan Irem Karišik. Ob približno 18. uri, ko je zunaj besnelo neurje, je bil z dekletom v plitvini na plaži Mutogras. Nebo je nenadoma razparala strela. V trenutku, ko je ušesa lokalnih prebivalcev in turistov dosegel zvok groma, je bil mladenič že mrtev.

Farmacevt, navijač in dober prijatelj

Uprava RS za zaščito in reševanje opozarja, da je edina učinkovita zaščita pred strelo ta, da pravočasno poiščete varno zavetje, kot je hiša s strelovodom ali vozilo. Poudarjajo še, da je kopanje ob nevihtah zelo nevarno, zato je treba brž iz vode.

»Strela je udarila v morje, zaslišala sem krik in se zavedla, da se je zgodila tragedija. Z njim je bilo njegovo dekle, ki je ostalo nepoškodovano in ga je nemudoma začelo vleči iz morja,« je opisala ena od očividk. Irema so na plaži sprva začeli oživljati naključni mimoidoči, nato so se jim pridružili še reševalci, a je življenje že zapustilo njegovo povsem modrikasto telo.

»Bil je perspektiven fant in dober prijatelj,« so včeraj v žalosti razodeli njegovi prijatelji. Irem je bil magister farmacije, zaposlen je bil v podjetju Johnson & Johnson in je bil strasten navijač sarajevskega nogometnega kluba Željezničar. Od njega so se na družbenih omrežjih poslovili tudi bratje iz navijaške skupine Manijaki. 

Stran od vode in nikar pod drevo

Zakaj se Irem s svojim dekletom pred neurjem ni zatekel na varno, še ni povsem jasno, a odgovor se morda skriva v zapuščenem gumenjaku, ki se je ponoči zibal na morskih valovih nedaleč od obale in za katerega se do danes še ne ve, čigav je. Čeprav so udari strel v morje dokaj običajen pojav, tamkajšnje lokalno prebivalstvo ne pomni, da bi se v njihovih krajih v preteklosti že kdaj primerila podobna tragedija. V Sloveniji je še svež spomin na dogodek iz sredine letošnjega julija, ko je na javni plaži na Bledu zaradi udara strele vznak pometalo 20 ljudi, ki so se pred neurjem zatekli pod bližnji kostanj. V tragediji sta jo najhuje odnesli 40-letna visoko noseča mamica in njena šestletna hčerka.