Drama na Sočergi

Na meji prijeli hrvaškega hudodelca, ki ga lovijo Italijani

S.R.
16. 8. 2018, 12.10
Posodobljeno: 16. 8. 2018, 12.16
Deli članek:

Želel je iz Hrvaške, a jo je nato pred pozornimi očmi naših policistov poskušal pobrisati nazaj v domovino.

Arhiv Svet24
Fotografija je simbolična.

V ponedeljek ob 7. uri se je na vstopno stran mejnega prehoda Sočerga z osebnim avtomobilom nemških registrskih tablic pripeljal 65-letni državljan Hrvaške, ki je želel zapustiti domovino, sporočajo iz PU Koper. Hrvaški varnostni organi so pri preverjanju njegove identitete ugotovili, da je moškemu sodišče v Pulju odvzelo potni list in mu naložilo, da se mora vsak dan zglasiti na pristojni policijski postaji, pri tem pa mu niso odvzeli osebne izkaznice, s katero je tako lahko prestopil državno mejo.

Po dolgotrajni obravnavi, ki so jo izvedli hrvaški organi, so se ga ob 11.20 uri ob poskusu vstopa v Slovenijo administrativno lotili še naši policisti. Ti so ugotovili, da je sodišče v Padovi zanj razpisalo evropski nalog za prijetje. Italijanski pristojni organi mu očitajo kaznivo dejanje mednarodnega hudodelskega združevanja in pranja denarja. V Italiji je za prvi greh zagrožena kazen do 7, za pranje denarja pa do 12 let zapora. Skupno mu nad glavo visi kar 19 let zapora. Ni torej presenetljivo, da je Hrvat ob tej ugotovitvi naših mejnih policistov zapustil svoje vozilo in jo peš ucvrl nazaj proti Hrvaški, a so ga še pravočasno prijeli in pridržali.

Ko so ga privedli na zaslišanje k preiskovalni sodnici v Kopru, je poskušal z novim trikom. V sodni dvorani je zaigral slabost, a mu zdravniško osebje ni nasedlo. Ugotovili so, da je 65-letnik čil in zdrav ter sposoben za nadaljevanje postopkov. Do nadaljnjega čas preživlja v priporu.