Blaž Rifel iz okolice Slovenj Gradca je že prejšnji teden priznal, da je 19. aprila zjutraj kradel v prostorih stomatološke klinike na Zaloški cesti. Včeraj je bilo za 31-letnika na sporedu še sklepno dejanje. Še pred sodbo pa je ljubljanski okrožni sodnik Martin Jančar obtožencu dal priložnost, da spregovori glede osebnih okoliščin. Rifel je tako pojasnil, da je drogo začel uživati že pri 13 letih, in sicer marihuano, kot otrok pa je bil bolj kot ne prepuščen samemu sebi, saj sta bila starša precej odsotna. Kraje je obžaloval in obljubil, da si bo po prihodu iz zapora uredil življenje. Rad bi nadaljeval videvanje z dekletom, vendar imata drug drugemu izrečeno prepoved približevanja. V priporu je na metadonski terapiji, a odmerkov še ne zmanjšuje, čeprav ima iz zapora namen priti »čist«.

Sodnik sledil predlogu tožilstva

Tožilka Petra Lavrič je v končni besedi poudarila, da gre za specialnega povratnika iz naslova premoženjskih deliktov, zato se ji zdi »edina primerna in pravična kazen zapor« in podaljšanje pripora do pravnomočnosti zaradi ponovitvene nevarnosti. Zagovornica obtoženega, odvetnica Sergeja Bogunič, pa je izpostavila, da je bila nastala škoda minimalna in da so bili vsi ukradeni predmeti že vrnjeni. Po prepričanju obrambe bi bila pravična kazen pet mesecev zapora, vendar je sodnik Jančar potem pri odmeri kazni v celoti sledil dogovoru obtoženca s tožilstvom, oprostil pa ga je plačila stroškov postopka.

Ukradel tudi bombonjero

Spomnimo, Rifel je 19. aprila ob 3.30 s silo telesa vlomil v prostore klinike, potem pa v pritličju, prvem nadstropju in kleti na enak način še v več prostorov, čajno kuhinjo, ambulante in pisarne, s tatvinami pa povzročil za dobrih 300 evrov škode. Na seznamu ukradenih reči so se znašli mobilni telefon znamke LG, prenosni diktafon znamke Phillips, 25 zavojev kave različnih znamk, bombonjera, dve steklenici vina, steklenica likerja Belle de Jour, tri pločevinke čaja, steklenička tablet Rivotril, zdravilo Calcinase 50 ml in zgoščenka z recepti.