Rop draguljarne

Vztraja, da ni ropal preoblečen v žensko

S.S./Novice Svet24
22. 7. 2018, 07.50
Deli članek:

Osemindvajsetletni Djordje Vostinić zanika, da bi bil eden izmed četverice, vpletene v rop draguljarne Malalan februarja 2016.

Grega Wernig/M24
Pištolo, s katero naj bi bil ustreljen Matej, sta po dobri uri iskanja v Ljubljanici našla potapljača.

Spomnimo: roparji so draguljarno na Mestnem trgu v Ljubljani obiskali 3. februarja predlani.

78 ur višjega cenovnega razreda v skupni vrednosti pol milijona evrov so roparji odnesli iz draguljarne.

Moški, preoblečen v žensko, domnevno prav Vostinić, je pozvonil v predprostoru. Ko je prodajalka odprla, sta prihitela še dva pajdaša in s kladivi so začeli razbijati vitrine ter krasti dragocenosti. Prestrašena prodajalka je v šoku in strahu začela kričati in hotela pobegniti, kar ji je preprečil eden izmed vpletenih, ki je vanjo usmeril pištolo.

Ko so se roparji s plenom, vrednim skoraj pol milijona evrov, pognali v beg, je za njimi planil 42-letni uslužbenec Malalana, a ga je potem eden izmed nepridipravov ustavil s strelom v nogo. Roparji so nato zbežali do toyote, ki jih je čakala na Grudnovem nabrežju, ter izginili. Toyoto, ki so jo dan prej ukradli v Kopru, so policisti našli še isti dan v Vodicah, v avtu pa kup bioloških sledi, ki so preiskovalcem nato pomagale pri identifikaciji storilcev.

Vostiniča menda obremenjuje sled, ki so jo našli na ročaju kladiva, odvrženega pred draguljarno. Gre za mešano biološko sled, domnevno njegovo, Markovićevo in neznanega pajdaša.

Iz zapora se je preselil v pripor

Izplen na sodišču pa je za zdaj zanemarljiv. Eden imed roparjev še vedno ostaja neznan, Ivan Marković je na begu in ga iščejo s tiralico, Petar Škoro pa je bil ropa oproščen, ker je tožilstvo slabo pripravilo obtožnico. Obsodilno sodbo, deset mesecev zapora, je Škoro slišal le za odvzem motornega vozila. Vostinić medtem vztraja, da ni kriv. Krivdo je zanikal že maja, potem pa je njegova obramba zahtevala izločitev nekaterih dokazov v spisu, tako da je bil predobravnavni narok preložen. Nadaljeval se je prejšnji konec tedna, sodišče pa predlogu obrambe ni ugodilo.

Vostinić je bil v preteklosti že večkrat obsojen. Konec maja 2016, torej dva meseca po domnevnem ropu Malalana, je s pajdašem na Nazorjevi v Ljubljani oropal zlatarno, dejanje pa pozneje priznal. Kazen, leto in deset mesecev zapora, je že odslužil in se iz zapora preselil nazaj v pripor. Svoj zagovor v zadevi Malalan bo podal predvidoma 13. septembra. 

Grega Wernig/M24
Roparja sta uslužbenca draguljarne ustrelila na Cankarjevem nabrežju, potem ko se je po Krojaški ulici pognal za njima.