Preprodajalci

Lovke mamilarskega kartela segajo na Ptuj

Mojca Zemljarič / Štajerski tednik
21. 7. 2018, 07.55
Deli članek:

Murskosoboški kriminalisti so od začetka leta preiskovali sume kaznivih dejanj preprodaje prepovedanih drog. Zaključno akcijo s hišnimi preiskavami so izvedli pred enim tednom.

Wikipedia
Najmanj heroina so policisti zasegli v letih 2011, 2013, 2014 in 2015, vsega skupaj 20,5 kilograma, kar je precej manj kot leta prej.

»S pomočjo kriminalistov in policistov iz policijskih uprav Maribor, Celje, Ljubljana in Koper smo opravili sedem hišnih preiskav na območju Ljutomera, Ptuja, Ljubljane in Kopra. Devetim osumljenim smo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja prometa s prepovedano drogo odvzeli prostost. Skupaj pa je sicer osumljenih 13 oseb, starih od 30 do 61 let. Pridržani so bili v sredo, 11. julija, privedeni k preiskovalnemu sodniku, ki je zoper vseh devet odredil pripor. Večina osumljenih je bila za istovrstna kazniva dejanja v preteklosti že kaznovana,« so v izjavi za javnost navedli na Policijski upravi (PU) Murska Sobota.

ZASEGLI HEROIN

Med preiskavo, ki je trajala od januarja, vključno s torkovimi hišnimi preiskavami, so policisti zasegli 455 gramov heroina. Storilci so utemeljeno osumljeni preprodaje nekaj manj kot treh kilogramov te prepovedane droge. Če bi jo na trgu prodali na drobno, bi zanjo iztržili okrog 125 tisoč evrov. »Dve organizirani hudodelski združbi sta delovali dolgoročno in dobro organizirano ter s prepovedanimi drogami trgovali kontinuirano. V obdobju pol leta, kolikor je trajala preiskava, je bilo storjenih več kot 120 kaznivih dejanj preprodaje. Organizacija trgovanja je potekala od štirih večjih dobaviteljev prek dveh organizatorjev preprodaje na drobno do več uličnih preprodajalcev,« so povedali policisti.

DO 15 LET ZAPORA

Za tovrstna kazniva dejanja je predpisana kazen od enega do deset let zapora. Če se trgovanje izvaja v hudodelski združbi, kar se se v tem primeru po ugotovitvah policije dogajalo, je predpisana kazen od pet do 15 let zapora.