Alkoholni bes

Z nožem nad babico, za katero bi moral skrbeti

S.S
20. 7. 2018, 20.00
Deli članek:

David Rovan, obtožen poskusa uboja, povzročitve dveh lažjih telesnih poškodb in preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi, krivde po obtožbi ne priznava.

Samo Strel
Nad babico, mamo in strica se je spravil z nožem z rezilom dolžine 18 centimetrov.

Triintridesetletnik iz Logatca je 27. maja lani ob prihodu domov besnel nad svojo 82-letno babico, ker mu ni hotela izročiti piva, napadel pa je tudi mamo in strica ter grozil policistom.

Rovan je babico najprej potisnil v kot, nato pa jo je z nožem z rezilom dolžine 18 centimetrov zabodel v ramo. Po rami je z nožem porezal tudi svojo 57-letno mamo, najhuje pa jo je skupil njegov 59-letni stric. Obtoženi mu je najprej grozil, da ga bo ubil, pri tem pa ga je sprva zabodel v levo ramo in ga porezal po nadlahti, zamahnil je tudi proti njegovemu prsnemu košu, a se je stric umaknil in nečaka prijel za roko, da je izpustil nož. Ob prihodu vrhniških policistov na kraj je 33-letnik grozil tudi njima, rekoč, da bo šel po pištolo in ju ustrelil ter nanju naščuval psa.

Namesto zdravljenja mu zdaj grozi zapor

Tožilstvo je najprej po sodni preiskavi vložilo predlog za varstveni ukrep obveznega zdravljenja, saj je izvedenka psihiatrične stroke dr. Marga Kocmur ocenila, da je bil Rovan v času napada neprišteven. Med obravnavami pa se je potem izkazalo, da se je izvedenka zmotila pri izračunu stopnje alkohola. Sodišče je postavilo novega izvedenca psihiatrije, dr. Vanjo F. Rejca, ki je ocenil, da je bil Rovan le bistveno zmanjšano prišteven in torej zrel za kazenski pregon. Po izračunu toksikologinje dr. Majde Zorec Karlovšek je imel 33-letnik v času napada v krvi 1,3 promila alkohola, zaužil pa je tudi metadon in pomirjevala.

Rovan je bil v preteklosti že večkrat obsojen, prestajanje kazni pa so mu odložili, da bi lahko skrbel za svojo 82-letno babico, ki jo je potem napadel

Tožilka predlagala enotno kazen sedem let zapora

Včeraj je Rovan slišal ponudbo tožilstva v primeru priznanja očitkov: za poskus uboja strica pet let zapora, za vsako lažjo telesno poškodbo sedem mesecev zapora in za upiranje ter grožnje policistom eno leto zapora oziroma enotno kazen sedem let zapora. »Ne priznam,« je bil potem kratek. Glavna obravnava z zagovorom se bo začela četrtega septembra.

Namesto da bi kupil jajca, se je zapil

V prejšnjem postopku je Rovan sicer povedal, da se opletanja z nožem »skoraj« ne spomni, zato pa je natančno opisal, kaj se je dogajalo pred tem. Babica ga je poslala v trgovino po jajca, a je bila trgovina zaprta, on pa je potem za nekaj časa obtičal v gostilni, kjer se ga je napil s prijatelji. V tistem času je lahko spil zaboj piva na dan, užival pa je tudi metadon.

Spomni se, da je doma začel noreti, ker mu babica ni dala piva, in da je pojedel kar »tablo in pol« pomirjeval lexaurin. Spominja se tudi, da je odšel k mami, ker se ni oglasila, ko jo je klical, nato pa ničesar do trenutka, ko je slišal stričev glas, naj izpusti nož.