Tihotapec

Obsojen: za pet let so ga izgnali iz Slovenije

Gabrijel Toplak / Novice Svet24
16. 7. 2018, 20.00
Deli članek:

Prek slovensko-hrvaške meje je želel prepeljati skupino osmih tujcev.

Gabrijel Toplak
Obtoženi Azrah Ugur po pravnomočnosti sodbe tudi pet let ne bo smel v Slovenijo.

Na okrožnem sodišču je na predobravnavnem naroku na zatožno klop sedel državljan Avstrije Azrah Ugur, ki so ga na sodišče iz pripora pospremili pravosodni policisti. Okrožno državno tožilstvo na Ptuju mu očita kaznivo dejanje prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države. Narok ni trajal dolgo, saj je obtoženi podpisal sporazum s tožilstvom, zato ga je sodišče spoznalo za krivega. Obsodilo ga je na eno leto zapora in mu naložilo plačilo stroškov v višini nekaj več kot 2000 evrov, medtem ko je bil plačila sodnih stroškov oproščen. Dosodilo mu je tudi izgon iz Slovenije za pet let.

KONSTRUKTIVNO SODELOVANJE

Višji okrožni tožilec Zdravko Limavšek je povedal, da je obtoženi sredi junija letos v nočnem času poskušal prek slovensko-hrvaške meje prepeljati skupino osmih tujcev in se izogniti mejni kontroli. »Vztrajam pri podpisanem sporazumu o priznanju krivde, vseeno pa je tožilstvo pri odmeri kazni upoštevalo nekaj olajševalnih okoliščin, med drugim dejstvi, da v Sloveniji še ni bil nikoli pravnomočno obsojen ter da je dejanje obžaloval. Pa tudi, kot je sam potrdil, da za prevoz ni prejel dogovorjenega plačila. Doma naj bi imel še bolno mater, ki skrbi za 14-letnega brata,« je dejal Limavšek.

Jure Kočevar, ki obtoženega zastopa po uradni dolžnosti, pa je sodišče prosil, da pri odmeri kazni upošteva njegovo iskreno obžalovanje in dobrosrčno priznanje. »V postopku je konstruktivno sodeloval, kar je zmanjšalo strošek postopka. Sodišče tudi prosim, da ga oprosti stroškov postopka,« je pojasnil Kočevar. Vstal je tudi Ugur in dejanje še enkrat obžaloval, saj je v priporu premišljeval in ugotovil, da je storil veliko napako.

OBISK DRUŽINE

Sicer pa so Ugurja pred sodno dvorano pričakali številni sorodniki, ki so ga spet videli po nekaj mesecih. Med čakanjem na sodbo so jim pravosodni policisti dovolili, da so lahko pristopili k njemu, sledili so nasmeški, objemanje pa tudi poljubljanje.