Država v plamenih

FOTO in VIDEO: Francoskemu slavju sledili izgredi, kaos in nasilje; dva mrtva

S.R.
16. 7. 2018, 09.56
Posodobljeno: 16. 7. 2018, 10.09
Deli članek:

V Parizu so po slavju ponoči izbruhnili nasilni izgredi, ki so se nato razširili po vsej državi. Med slavjem sta življenje izgubili dve osebi.

Profimedia
Izgredi v Franciji.

V Franciji so morali ponoči na pariške ulice poslati policijske enote za obvladovanje izgredov, potem ko so le nekaj ur po osvojitvi naslova svetovnega prvaka izbruhnili nemiri, izgredi in nasilje. Ko so na ulicah francoske prestolnice milijoni slavili zmago nad Hrvaško, se je dogajanje sprevrglo v popoln kaos, številni pa so izgrede izrabili za ropanje trgovin in lokalov.

Najhuje je bilo v središču Pariza, zlasti na Elizejskih poljanah, kjer je prišlo do številnih ropov, izgredom pa so sledili hudi spopadi s policijo. Po navedbah francoskih medijev je v eno od trgovin vdrlo kar 30 zamaskiranih mladeničev, ki so svoje roparsko početje snemali s telefoni in se ob tem navdušeno smejali. Policisti so znamenito avenijo malo pred polnočjo z vodnimi topovi le uspeli izprazniti, danes zjutraj pa je bilo območje zaprto za javnost.

Profimedia
Izgredi v Franciji.

Vsesplošni kaos se je nato razširil še v druge dele francoske prestolnice, izgredi pa so izbruhnili tudi drugod po državi. Z razjarjeno mladino so imeli veliko dela predvsem v Lyonu in Marseillu, kjer je po zraku letelo kamenje, v plamenih pa so končali številni avtomobili in smetnjaki. Policisti so javni red in mir zagotovili šele z uporabo solzivca. O incidentih so poročali tudi iz Grenobla, Rouena, Le Havreja, Nice, Cannesa, Strasbourga in Nantesa.

Malo po zadnjem sodniškem žvižgu sta med slavjem umrla tudi dva navijača. V mestu Annecy v vzhodni francoski regiji Rona-Alpe si je po navedbah policije vrat zlomil 50-letni moški, ki je od navdušenja skočil v plitev rečni kanal. Na severu države v majhnem mestu Saint-Felix pa je moški, ki je zmago proslavil z divjanjem po cesti, z avtomobilom tako silovito trčil v drevo, da je bil na mestu mrtev.