Cakića je ljubljansko okrožno sodišče 20. aprila letos spoznalo za krivega uboja igralca Gašperja Tiča in obsodilo na osem let in pol zapora. Tožilstvo bo zahtevalo višjo kazen, obramba pa bo prav tako vztrajala pri svojih stališčih, poroča časnik Dnevnik.

Po aprilski obsodbi sta tako Cakićev zagovornik Gorazd Fišer kot tudi višja državna tožilka Tamara Gregorčič napovedala, da bosta o morebitni pritožbi še premislila, saj bosta najprej počakala, da Predsednik sodnega senata Ciril Keršmanc sodbo napiše, zdaj, ko je sodba spisana, pa sta za časnik pritožbo oba potrdila.

"Na okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani smo sodbo prejeli 29. junija. Zoper sodbo se bo pristojna tožilka pritožila v pritožbenem roku, ki še ni potekel," je potrdila vodja ljubljanskega tožilstva Katarina Bergant. Odvetnik Fišer pa je pojasnil, da sodbe zaradi odsotnosti še ni dvignil, je pa seznanjen s tem, da ga čaka na pošti. Vložitev pritožbe na sodbo je napovedal za konec prihodnjega tedna.

20stefan cakić, gorazd fišer
STA
Obsojeni Stefan Cakić.

Čeprav je sodba še nepravnomočna, Cakić ni v priporu, temveč že v zaporu. Obdolženi je namreč že po koncu sojenja zaprosil za predčasen začetek prestajanja kazni in da ga posledično iz pripora premestijo v zapor.

Cakić ni nikoli zanikal svojega dejanja. Ves čas pa je trdil, da se kritičnega časa ne spominja v celoti ter da se je pred tem v Tičevem stanovanju zbudil gol in z občutkom, da je bil spolno napaden.

Keršmanc je v sodbi na podlagi izvedenih dokazov zavzel stališče, da je šel Cakić v Tičevo stanovanje povsem prostovoljno, tam pa je med njima tudi prišlo do neke vrste stika, ki prav tako ni bil prisilen. Sodnik je opozoril tudi na dejstvo, da se je Cakić po uboju umil, oblekel, vzel nož in ključe stanovanja, stanovanje za seboj celo zaklenil in odšel na ulico poklicat pomoč. To je pomembno tudi z vidika, da je predstojnik Inštituta za sodno medicino Jože Balažic ocenil, da bi ob pravočasni pomoči ranjeni Tič lahko celo preživel.