Posledice požara v Kranju

FOTO: Bodo stanovalce med sanacijo namestili v dijaški dom ali hotelske sobe?

S.R./STA
26. 6. 2018, 15.15
Posodobljeno: 26. 6. 2018, 15.18
Deli članek:

Mestna občina Kranj poziva stanovalce bloka, ki so ponoči zaradi požara morali zapustiti svoje domove, naj se čim prej javijo pri vhodu v objekt, da bodo skupaj s predstavniki civilne zaščite in drugih služb pregledali svoja stanovanja.

STA
Posledice požara v Kranju.

Ob požaru, ki je izbruhnil med 2. in 3. uro ponoči, so gasilci in policisti evakuirali okoli 150 stanovalcev. Velika večina jih je začasno zatočišče našla pri sosedih, znancih ali sorodnikih, sedem pa so jih prepeljali v avlo kranjske občinske stavbe, kjer so jih oskrbeli s hrano, posteljami in odejami.

Zaradi intervencije gasilcev in forenzične preiskave lahko stanovalci v blok ponovno vstopijo šele sedaj. Stanovalci bodo lahko pregledali stanovanja in ocenili, ali so primerna za bivanje. V večini stanovanj je največja težava vonj po dimu, čeprav so gasilci blok prezračili. Nevarnih plinov tako v objektu ni več, ostaja pa smrad, je povedal poveljnik kranjskih poklicnih gasilcev Andraž Šifrer.

Kot glede na svoje dosedanje izkušnje ocenjuje kranjski poveljnik civilne zaščite Sašo Govekar, bodo nekateri v teh prostorih lahko bivali, drugi pa ne, odvisno od tolerance vsakega posameznika. Zagotovo pa je nekaj stanovanj, po prvih ocenah okoli sedem, ki jih je poškodoval tudi ogenj. Ta stanovanja bo bo treba v večji meri obnoviti, medtem ko bo pri ostalih verjetno potreben le belež in še kakšno manjše popravilo.

STA
Posledice požara v Kranju.

Na pomoč občina

Med sanacijo stanovanj si bodo tako nekateri stanovalci morali poiskati začasno bivališče. Pri tem jim bo na pomoč priskočila občina. Kot je povedal Govekar, bodo iskali rešitve za vsakega posameznika oziroma družino posebej. Trenutno ima občina na voljo dve stanovanji manjše kvadrature, obstaja pa tudi možnost namestitve v dijaški dom.

Če ne bi šlo drugače, bi lahko nekatere stanovalce namestili tudi v hotelske sobe oziroma v tržna stanovanja, kar pa bi bilo za občino dražje in bi zahtevalo prerazporeditev sredstev v občinskem proračunu, o čemer bi odločal mestni svet.

Kar se tiče sanacije, ima večina prebivalcev svoja stanovanja zavarovana. Zato je potreben tudi čim prejšnji ogled škode s strani zavarovalničarjev. Po prvih ocenah policije škoda presega 50.000 evrov, sicer pa ugotavljanje povzročene škode in vzroka požara še poteka.