Premalo osebja

Nenaveden zaplet na sojenju za umor 41-letnega Ludvika

Gabrijel Toplak / Novice Svet24
23. 6. 2018, 20.29
Deli članek:

Četudi je izvedenec pričal za zaprtimi vrati, je bilo iz predloga zagovornika obtoženega Viktorja Osima mogoče sklepati, da ni pričal v njuno korist.

Gabrijel Toplak
Obtoženi, ki je na začetku sojenja trdil, da on ni Tomi Kolar, se je po večmesečnem zdravljenju umiril in v začetku leta priznal odgovornost za Pukšičevo smrt.

Sojenje 39-letnemu Tomiju Kolarju, sicer brezdomcu, ki ga tožilstvo bremeni umora 41-letnega Ludvika Pukšiča, je tokrat na mariborskem okrožnem sodišču potekalo precej nenavadno. Sprva je svojo odsotnost, potem ko so ga s sodišča poklicali telefonu, javil izvedenec psihiater Mladen Vrabič, zato je sodnica Danila Dobčnik Šošterič obravnavo preložila na zgodnjo popoldansko uro. V nadaljevanju pa se v sodni dvorani ni pojavil obtoženi, saj so iz mariborskega zapora sporočili, da obtoženega ne morejo privesti na sodišče, ker nimajo dovolj osebja. Dobčnik Šošteričevi ni preostalo drugega, kot da je v soglasju z odvetnikom obtoženega in tožilstvom zaslišala izvedenca v odsotnosti obtoženega.

IZKLJUČITEV JAVNOSTI MED ZASLIŠANJEM IZVEDENCA

Kljub temu pa javnosti ni znano, kaj je povedal Vrabič, saj je bila javnost med njegovim pričanjem izključena. V nadaljevanju je bilo sojenje spet javno in iz predloga njegovega zagovornika Viktorja Osima je bilo mogoče zaključiti, da je Vrabič vztrajal pri svojem, torej, da je obtoženi dejanje storil popolnoma prišteven. Osim tem ugotovitvam nasprotuje in kot edine verodostojne sprejema tiste s forenzičnega oddelka mariborske psihiatrije, kjer so zdravniki Kolarju po napadu na pravosodnega policista v priporu diagnosticirali obliko shizofrene osebnostne motnje.

Gabrijel Toplak
Na kraju zločina – nekdanji mariborski zapori.

SODNI SENAT UGODIL PREDLOGU OBRAMBE

Zagovorniku obtoženega je v času sodnega postopka postalo ključno vprašanje, ali je njegov klient dejanje storil popolnoma prišteven ali ne, in je vztrajal pri že podanem predlogu, in sicer da sodišče za izdelavo izvedenskega mnenja privabi novega izvedenca iz komisije za izvedenska mnenja ljubljanske medicinske fakultete. Mateja Artenjak, okrožna državna tožilka, pa je predlagala, naj najprej pridobijo pisno dopolnitev Vrabičevega mnenja, obenem pa naj ji odgovori še na vprašanja, ki mu jih je zastavila za zaprtimi vrati. Veliki sodni senat, ki mu predseduje Dobčnik Šošteričeva, je sledil predlogu obrambe, zato bo novo mnenje izdelala komisija. Sojenje je preloženo na sredino avgusta.

SPOR V NEKDANJIH ZAPORIH

Do umora je prišlo 23. novembra 2016 v zapuščeni stavbi nekdanjih zaporov v Mariboru, kjer sta si Kolar in pokojni kot brezdomca uredila zatočišče. Po sporu naj bi Kolar umoril Pukšiča na zahrbten način, saj ga je večkrat zabodel, ko je spal na trebuhu. In januarja je priznal odgovornost za smrt ter obžaloval, da je prišlo do tragičnega dogodka, a zatrjuje, da se ni zgodil na način, kot je zapisano v obtožnici.