Divja vožnja

Dejanje bi lahko ponovil, a verjetnost je majhna: streljal, da bi razčistil

Gabrijel Toplak / Novice Svet24
22. 6. 2018, 20.13
Deli članek:

Obtoženi zatrjuje, da ni nikogar želel ubiti, le razčistiti zadeve.

Gabrijel Toplak
Obtožnica Ferliča bremeni poskusa umora in povzročitve splošne nevarnosti.

Na zatožno klop sodišča je znova sedel 28-letni Matjaž Ferlič, ki mu tožilec Darko Simonič očita poskus umora in povzročitev splošne nevarnosti marca lani, ko naj bi na parkirišču ob nekdanjem trgovskem centru v Hočah streljal na takrat 36-letnega Dejana Gjerkeša. Napadeni je bil tedaj v avtu s Ferličevo partnerico in njunim štiriletnim otrokom, zato je z avtom raje odpeljal, Ferlič pa mu je s svojim avtom sledil do Maribora. Gjerkeš je potnika odložil na policijski postaji, a mu je Ferlič sledil še naprej. Med vožnjo ga je tudi obstrelil, saj je zadel prtljažnik njegovega avtomobila, krogla je prebila zadnjo klop in sprednji sedež ter žrtev zadela v ledveni predel. Ranjen se je zatekel na policijsko postajo, Ferlič pa se je kasneje predal tudi sam.

Gabrijel Toplak
Tukaj je Dejan imel v avtomobilu še Matjaževo nekdanjo partnerico in štiriletnega otroka.

POLOVIČEN POSNETEK

Tokrat je na sodišče prišla izvedenka psihiatrične stroke Martina Žmauc Tomori in z izvedencem računalniške stroke dr. Boštjanom Kežmahom pregledala fotografije, ki jih je slednji pridobil s posnetkov nekaj varnostnih kamer tega večera na obrobju in v centru Maribora. Na posnetkih s parkirišča pri trgovskem centru je bilo mogoče videti, da se je na začetku parkirišča ustavil osebni avtomobil bele barve in tako onemogočil črnemu audiju, ki ga je vozil Gjerkeš, odhod s parkirišča. Ferlič se je na posnetku s pištolo v rokah odpravil proti njegovem audiju, ki je hitro odpeljal prek robnika. Od tod naprej pa ni več posnetka.

6 let zaporne kazni grozi obtoženemu. 

SPOSOBNOST ZMANJŠANA, A NE BISTVENO

In ker je Žmauc Tomorijeva ocenila, da je bila njegova sposobnost razumevanja in obvladovanja v času dogodka zmanjšana, a ne bistveno, jo je Ferličeva odvetnica Tanja Kompara vprašala, ali lahko obtoženi dejanje ponovil. Izvedenka pravi, da tega sicer ni mogoče z gotovostjo trditi, je pa verjetnost za kaj takega majhna. Kompara je sodnici Barbari Nerat še predlagala odpravo pripora, čemur je nasprotoval tožilec, a je na koncu sodnica odločila, da Ferlič ostaja v priporu.