Žvenket denarja

V »sivem« delu lokala v Moravski Toplicah so na veliko hazardirali

S.R.
22. 6. 2018, 12.24
Posodobljeno: 22. 6. 2018, 12.29
Deli članek:

Inšpektorji Finančne uprave RS so v sodelovanju s policijo na območju Moravskih Toplic razkrinkali lokal, v katerem je zaradi hazardiranja glasno žvenketalo.

Profimedia
Pojav nedovoljenega prirejanja iger na srečo je star kot je staro igralništvo.

Finančna uprava RS je bila že dlje časa pozorna na dogajanje v enem od lokalov na območju Moravskih Toplic, iz katerega je vel vonj po goljufiji. Sumili so, da v njem na nedovoljen način prirejajo igre na srečo. Konec prejšnjega tedna so ga v spremstvu več deset policistov in kriminalistov tudi obiskali. Niso se motili, v posebnem prostoru lokala so namreč odkrili nameščene igralne naprave, na katerih so se prirejale različne igre, sporočajo iz PU Murska Sobota. Inšpektorji so v večurni hišni preiskavi zasegli tudi večjo količino denarja, pridobljenega s hazardiranjem.

Ne samo, da to »dejavnost,« kadar se izvaja brez dovoljenja oziroma koncesije pristojnega organa, izrecno prepoveduje zakon o igrah na srečo, pogosto je povezana tudi z drugimi oblikami nedovoljenega ali celo kaznivega dejanja. Da zmanjšajo možnost dobitkov, se »organizatorji« poslužujejo še lisjaških praks. Igralne naprave denimo radi priredijo do te mere, da te zlahka do kosti olupijo bogastva željnega hazarderja. Hkrati se praksa nedovoljenih iger na srečo pogosto prepleta z drugimi načini hazarderstva, kot so stavništvo ter nameščanje športnik in drugih rezultatov. Zaradi tega preiskava tega lokala v Moravskih Toplicah še zdaleč ni končana, policisti in inšpektorji pa bodo na sledi tudi morebitnim znakom kaznivega dejanja.

Kazni so visoke

Za kršitve na tem področju so zagrožene visoke kazni. Pravna oseba, ki igre na srečo prireja brez dovoljenja oziroma koncesije pristojnega organa, se na primer kaznuje z globo od 30.000 do 250.000 evrov. Za samostojnega podjetnika posameznika ali posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost, je za tovrstne kršitve zagrožena globa od 30.000 do 150.000 evrov. Denarne kazni so zagrožene tudi za odgovorne osebe, in sicer v višini od 5.000 do 10.000 evrov. Posameznikom, ki se s to »dejavnostjo« ukvarjajo brez dovoljenja, pa grozi kazen v višini od 1.500 do 5.000 evrov.