Petindvajsetletnik je osumljen dveh kaznivih dejanj povzročitve splošne nevarnosti in kaznivega dejanja grožnje.

Priljubljeno »Jallo« so plameni zajeli 6. junija ponoči, osumljeni pa se je kmalu po požigu znašel v rokah policije, a so ga, ko so prenehali razlogi za pridržanje, tudi izpustili. Pred dnevi pa naj bi se ponovno igral z ognjem in zanetil smeti ob zdravstvenem domu na Fužinah, kar je opazil mimoidoči in plamene pogasil, še preden se je ogenj lahko razširil. Tudi tokrat se je požigalec hitro znašel v rokah policije, preiskovalni sodnik pa ga je, najbrž iz razlogov ponovitvene nevarnosti, vtaknil v pripor.

Pristojni ne vedo, kaj delajo

Varne sobe?

Ena od praks, ki se je v tujini izkazala za uspešno, so varne sobe, kjer lahko odvisniki v miru in s čistim priborom opravijo svoje, vendar pa jih v Sloveniji še ne poznamo ...

Pri požigu »Jalle« je nastalo za več tisoč evrov škode, kot opozarjajo v AKC Metelkova mesto, pa ne gre za enkraten incident, ampak rezultat širšega in večletnega stanja na območju celotne soseske od Parka Tabor do Masarykove ceste oziroma neustreznih politik občine in pristojnih institucij. »Na omenjenem območju že zaznavamo organizirano preprodajo drog, medsebojna fizična obračunavanja in grožnje. Grožnja s požigom ni bila prva. Na žalost se je tokrat uresničila. Osebo, odgovorno za požig, smo večkrat prijavili policiji zaradi nadlegovanja, fizičnih napadov in groženj s hladnim orožjem, vendar se je kljub njihovemu posredovanju vedno vračal nazaj,« so med drugim zapisali v izjavi za javnost. »Vse to kaže, da je socialna politika na področju zmanjševanja škode in zdravljenja odvisnosti neučinkovita in zastarela, ne odgovarja na izzive, s katerimi je soočena,« so izpostavili.

Metelkova požar, ogenj 6. 6. 2018
Gasilska brigada Ljubljana
Jalla Jalla v plamenih.

Stanovalec Kotnikove: »Dilajo« pred vhodi

Glede postopanja odvisnikov na omenjenem delu Ljubljane smo vprašali tudi 42-letnika, ki z družino živi na Kotnikovi, a ne želi biti imenovan. »Da se jih videti. 'Hengajo' okoli blokov, pa v lokalih. Lajne si delajo kar na prostem, boli njih. Pa 'dilajo' pred glavnimi vhodi. Ne vem pa, ali je več kriminala. Nekateri sosedi in hišnik mi sicer govorijo, da je 'ful bed'. Da je nujno vse zaklepati, da bi nujno morali imeti varnostnike, nekateri razmišljajo o ograji. Res ne vem. Mene v bistvu ne moti toliko, glede tega res nimam stališča,« je povedal za Svet24. Stanovalci Kotnikove sicer že kak mesec zbirajo podpise, da bi za zagotavljanje ljubega miru pred narkomani najeli privatno varnostno službo. Govori se, da gre zbiranje podpisov bolj počasi, ker peticija ni anonimna, za uveljavitev pa je potrebnih 75 odstotkov podpisov etažnih lastnikov.