Čigav je denar?

Brezdomca našla 300.000 evrov, jih razdelila med prijatelje in se znašla na sodišču

S.R.
20. 6. 2018, 21.07
Posodobljeno: 20. 6. 2018, 21.20
Deli članek:

Belgijski brezdomski par, poznan zgolj po imenih Joey in Kimberley, se je zaradi zajetnega svežnja denarja, ki ga je našel v zapuščeni zgradbi, znašel na sodišču.

Profimedia
Bo sreča bolj kratkega daha?

32-letni Joey in 33-letna Kimberley sta med »skvotanjem« v zapuščeni zgradbi v flamskem kraju Assenede v Belgiji pokukala v staro šivalno napravo prestižne znamke Singer in obnemela. Stroj je v svojih nedrih skrival pravo bogastvo. Naštela sta celih 300.000 evrov in z njimi nista skoparila, poroča britanski Guardian. Cvenk sta darežljivo delila s prijatelji in ljudmi, ki so jima v preteklosti pomagali, a ju je zdaj za ovratnik zagrabila dolga roka sodstva. Obtožena sta pranja denarja. 

Zanimivo, da par nase ni opozoril z razsipništvom, kakšnim novim avtomobilom ali dizajnerskimi oblekami, policija jima je na prste stopila zgolj naključno. Lokalna policija je med hišno preiskavo pri njunem prijatelju, kjer sta takrat začasno našla streho nad glavo, iskala mamila in med racijo obrnila žepe tudi Joeyju. Medtem ko je »prijatelj« v hiši skrival 1,5 kilograma amfetamina in več kot 1000 sumljivih tabletk, je iz Joeyjevih žepov »padlo« 50.000 evrov, možje v modrem pa so nemudoma privzdignili obrvi. Ko je sumljiva zadeva prišla na uho okrožnega državnega tožilca v Gentu, sta se hitro znašla na sodišču, skupaj z njima pa še devet prijateljev, ki so jima pomagali pri zapravljanju na novo pridobljenega bogastva.

Človekoljuba

»Z denarjem sta ravnala kot človekoljuba, seveda pa ne moreš razdeljevati denarja, ki ni tvoj. Ljudje, ki so denar sprejeli, pa bi tudi morali vedeti, da se Joey in Kimberley do takšne količine nista mogla dokopati po običajni poti,« je pojasnil tožilec. Nekdaj brezdomca, zdaj polna cvenka, sta se seveda opremila z odvetniki. Ti so na sodišču pojasnili, da sta njuna klienta z denarjem želela kupiti hišo in da je zaradi napak v postopku celotna preiskava pravzaprav nična. Tožilski urad za (ne)poštena najditelja sicer zahteva 18-mesečno pogojno kazen in plačilo kazni v višini 6000 evrov. Sodna odločitev o njuni usodi naj bi padla v roku dveh tednov.

Svoj lonček je zdaj pristavil še lastnik zapuščene hiše, ki pravi, da želi denar, ki zanj kot kaže še nedolgo tega tako kot hiša sploh ni obstajal, seveda nazaj. Joeyjev odvetnik se je na to odzval s trditvijo, da je Joey »pošteni najditelj« in da bi mu morali dovoliti, da najdeno bogastvo obdrži.