Maribor

Sadike konoplje gojila in sušila za bolno teto

Gabrijel Toplak/Novice Svet24
20. 6. 2018, 20.30
Deli članek:

Po mnenju tožilstva je bila zasežena količina za nadaljnjo prodajo.

PU Ljubljana
Konopljo naj bi gojila v posebej prirejenem prostoru, sušila pa v kleti in garaži.

Na Okrožnem sodišču v Mariboru je pred dnevi na predobravnavnem naroku sedla na zatožno klop Nataša Ferk, medtem ko se soobtoženi Mitja Rihterič v sodni dvorani ni pojavil. Okrožno državno tožilstvo v Mariboru ju po 186. členu Kazenskega zakonika bremeni neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog. Predpisana kazen je od enega do deset let zapora.

Obtožena sta v letu 2014, tako je navedeno v obtožnici, neupravičeno v posebej prirejenem prostoru stanovanjske hiše gojila 333 sadik konoplje, posušene delčke te rastline pa sta posedovala tudi v kleti in garaži, v skupni teži 50.287,37 grama. Posebno velika količina konoplje pa po mnenju tožilstva kaže na to, da sta osumljena načrtovala nadaljnjo prodajo.

Gabrijel Toplak
Nataša Ferk: »Krivde po obtožnici ne priznavam.«

GOJILA STA JO ZA POKOJNO TETO

Na vprašanje sodišča, ali razume obtožnico, je Ferkova, ki je trenutno zaposlena v Republiki Avstriji, odgovorila pritrdilno, kasneje, ko je sledilo vprašanje o priznanju krivde, pa je obtožena odgovorila: »Ne priznam krivde po obtožnici.« Zagovornik obtožene je sodišču predlagal zaslišanje dveh prič, ki sta bili zaslišani že v fazi preiskave, četudi se po njegovih besedah odpovedujeta neposrednemu zaslišanju. »Obtožena sta konopljo gojila izključno za lastno uporabo oziroma pomoč že pokojni teti, ki si je z njo lajšala bolečine,« je vztrajal odvetnik Ferkove.

SODI LAHKO SODNIK POSAMEZNIK

V nadaljevanju je odvetnik sodišču predlagal še zaslišanje sodnega izvedenca, ki bo presodil ustreznost zasežene količine prepovedane konoplje. Pojasnil je, da naj bi policisti v okviru hišne preiskave zasegli tudi korenine prepovedane konoplje in jih tehtali skupaj z rastlino. Po njegovem mnenju pa ni treba, da sojenje na glavni obravnavi teče pred sodnim senatom, ampak je lahko v dvorani le sodnik posameznik. Nadaljevanje sojenja bo 13. julija.