Kriminal

Za zajetno nagrado so ponarejali kreditno dokumentacijo

B.K.
19. 6. 2018, 13.22
Posodobljeno: 19. 6. 2018, 13.35
Deli članek:

Ljubljanski kriminalisti so zaključili z obsežno kriminalistično preiskavo, v kateri so na prste stopili ozkemu krogu nepridipravov, ki so za zajetno nagrado urejali kredite za kreditno nesposobne kreditojemalce.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V akciji, tekom katere so policisti izvedli preko 20 hišnih preiskav ter odredili pridržanje petim osumljencem, je bilo ugotovljeno, da so osumljenci urejali kredite na različnih bankah tako, da so preko referentov bank prilagajali podatke kreditojemalcev, da so ustrezali pogojem banke za pridobitev kredita. V ta namen so celo urejali fiktivne zaposlitve.

Zneski odobrenih kreditov so bili visoki, tudi čez 100.000 evrov, za vsak odobren kredit pa so osumljenci od kreditojemalca zahtevali nagrado v obliki določenega dela kredita, ki je v nekaterih primerih znašal tudi do 45 odstotkov.

Kriminalisti so vseh pet osumljencev privedli pred preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča v Ljubljani, ki je za dva glavna organizatorja odredil pripor, trem pa je bil izrečen ukrep javljanja na policijski postaji. Med preiskavami so prav tako zasegli okoli 360.000 evrov gotovine, dve vozili višjega cenovnega razreda, elektronske naprave ter ogromno listinske dokumentacije.

Osumljenci so najmanj šestim bankam povzročili za več kot 850.000 evrov škode.

Tekom predkazenskega postopka so policisti dokaze zbirali tudi s prikritimi preiskovalnimi ukrepi. Do sedaj je bilo ovadenih 33 osumljencev zaradi utemeljenega suma storitve 30 kaznivih dejanj nedovoljenega dajanja oziroma nedovoljenega sprejemanja daril.

Aktivnosti v predkazenskem postopku pod vodstvom državnega tožilca še potekajo, kriminalisti pa bodo preverjali še vrsto drugih okoliščin, povezanih z odobravanjem kreditov.