Usoda znana jeseni

Klavec s Krasa: "Prelil sem človeško kri"

S.R./STA
14. 6. 2018, 16.06
Posodobljeno: 14. 6. 2018, 19.02
Deli članek:

Na koprskem sodišču se je začela glavna obravnava v sojenju 36-letnemu Kraševcu, obtoženemu dvojnega umora marca lani.

Manuela Doso
Grozljiv zločin se je zgodil v vasico Lukovec pri Štanjelu.

Dvojni umor se je v vasi Lukovec pri Štanjelu zgodil marca lani, ko je tedaj 35-letni Marko Abram z uporabo hladnega orožja oz. orodja umoril 31-letnega brata in 80-letno babico, trupli pa nato obglavil ter glavi sežgal v peči. Policijo je nato poklical sam in ob prihodu policistov dejanje tudi priznal.

Ker se Abram ni sposoben udeleževati narokov, je sojenje potekalo brez njegove navzočnosti. Tožilka Tamara Pahor je zanj predlagala izrek varnostnega ukrepa obveznega psihiatričnega zdravljenja, saj zaradi psihične motnje ni bil sposoben razumeti pomena svojega dejanja, ko je na grozovit način izvedel dva umora. 

Višja sila

Manuela Doso
Ker se Abram ni sposoben udeleževati narokov, je sojenje potekalo brez njegove navzočnosti, so pa prebrali prepis zaslišanja na policijski postaji.

Ob njegovi nenavzočnosti je predsednica sodnega senata Barbara Franca prebrala prepis zaslišanja obtoženca na policijski postaji. V precej zmedenem govoru je Abram priznal umor babice in brata, opisal, kako je pristopil do njiju in se nato znesel nad truploma. "Prelil sem človeško kri," je med drugim dejal.

Po drugi strani pa je iz njegovih odgovorov razvidno, da si tega ni želel oz. naj bi a v dejanje prisilila višja sila in je molil za to, da do dejanja ne bi prišlo. "Mislim, da je bil to preizkus," je navedel obtoženi, ki je med ostalim navajal Biblijo in Abrahamovo žrtvovanje, večkrat se je v njegovih stavkih pojavljal naziv "Najvišji", kot Stara zaveza pogosto imenuje judovskega Boga.

Navedel je tudi po njegovem prepričanju jasnovidne besede babice, da bo pred pomladjo tistega leta umrla, še prej pa bo umrl njegov brat. Iz njegovega zaslišanja je bilo moč razbrati, da je že njegova mati zbolela za shizofrenijo, iz pisnih izpovedb drugih prič pa se je izrisalo težavno družinsko stanje, saj naj bi bil oče poleg tega alkoholik, obtoženi in brat pa sta bila tako prepuščena samim sebi.

Paranoidna shizofrenija

Predsednica senata je povzela tudi izvedenska mnenja treh različnih psihiatrov, ki so vsi podali isto diagnozo. Moški trpi za paranoidno shizofrenijo. Zaradi te motnje je sicer razumel, kaj je počel in da je to kaznivo, pod vplivom religioznih blodenj pa ni bil sposoben obvladati svojih ravnanj. Poleg tega je obtoženi še vedno prepričan v svoje blodnje, Najvišjemu pa da je zameril, ker se mu po umoru ni prikazal.

Po oceni izvedencev bo moral obtoženec nadaljevati s psihiatričnim zdravljenjem najmanj dve leti, predvidoma pa bo zaradi možnosti ponovnega poslabšanja stanja potrebno dolgotrajnejše zdravljenje, ki lahko traja okvirno pet let ali pa tudi celo življenje.

Zagovornik obtoženca Gorazd Gabrič je sicer predlagal, da bi vsaj enega od izvedencev tudi zaslišali, saj je po njegovem odprtih več vprašanj, od razjasnitve katerih bo odvisno, kakšen ukrep bo sodišče nato izreklo. Sojenje se bo nadaljevalo 5. septembra, ko je tudi pričakovati zaključek postopka.