Poskus goljufije

Preverite, ali vam je naročilo res poslal vaš direktor

T.L.
13. 6. 2018, 08.09
Posodobljeno: 13. 6. 2018, 09.56
Deli članek:

V elektronskem sporočilu je računovodjem naročeno, naj določen znesek (običajno gre za zneske v več tisoč ali deset tisoč evrih) nakažejo na transakcijske račune neznanih bank.

Profimedia
Preverite, kdo od vas zahteva prenakazilo večjih zneskov.

Policijska postaja Postojna je v zadnjem obdobju prejela naznanitev dveh kaznivih dejanji poskusa goljufije. Računovodje različnih družb ali javnih zavodov prejmejo elektronsko sporočilo neznanega storilca, ki se jim predstavi kot njihov direktor. V elektronskem sporočilu je računovodjem naročeno, naj določen znesek (običajno gre za zneske v več tisoč ali deset tisoč evrih) nakažejo na transakcijske račune neznanih bank. Pet primerov tovrstne spletne goljufije so prejšnji teden zabeležili tudi na območju Policijske uprave Ljubljana. 
V dveh primerih je ostalo zgolj pri poskusu, trikrat pa je bila goljufija uspešna.

Storilci, ki se predstavijo kot vodje-direktorji 'napadene' družbe ali zavoda, posredujejo številko transakcijskega računa in podatke o banki v tujini. Kot poroča policija, je storilcem v enem primeru uspelo prepričati računovodjo družbe, da je denar dejansko nakazala na navedeni račun, vendar so po hitrem posredovanju banke uspeli plačilo preklicati.

Policija opozarja vse, naj bodo pozorni na pošiljatelje sporočila. Na elektronskem sporočilu navedena ime in priimek osebe še ne zagotavlja, da je sporočilo res poslala omenjena oseba. Prejemniki sporočila naj pozornost posvetijo elektronskemu naslovu, s katerega dobijo takšno nenavadno e-pošto. Preverijo naj torej, če je naslov pravi in če sporočilo prihaja iz legitimne domene. Ob vsakem najmanjšem dvomu v verodostojnost sporočila je potrebno to preveriti pri pošiljatelju, po drugih komunikacijskih kanalih (telefonu ipd.). Kot še dodajajo na policiji, storilci tovrstna kazniva dejanja izvršujejo po vsej Sloveniji in tudi širše, v EU.