Prepovedane droge

FOTO: Bukovci: občan naletel na narkomanske igle

Monika Levanič / Štajerski tednik
4. 6. 2018, 20.30
Deli članek:

V okolici Bukovcev v občini Markovci je občan že večkrat naletel na odvržene uporabljene narkomanske igle. Pogosto jih je najti ob kanalu in cesti.

Arhiv Svet24
Problematika drog v Markovcih je razširjena.

Damjan Vidovič
Na takšen prizor je v Bukovcih že večkrat naletel zaskrbljeni občan.

Po facebooku je pred dnevi zakrožila fotografija odvržene injekcijske igle, najdene v Bukovcih v občini Markovci. Fotografija je vzbudila veliko pozornosti in nemalo je tudi zaskrbljenih odzivov. Šlo naj bi namreč za narkomansko iglo. Kot je zapisal avtor fotografije, je na tovrstne igle v okolici Bukovcev naletel že večkrat. Najti jih je predvsem ob kanalu in cesti. Na problematiko drog v markovski občini so nas sicer že pred časom opozorili nekateri zaskrbljeni domačini. Dejali so, da naj bi bili uporaba in tudi prodaja prepovedanih drog na tem območju precej razširjeni. V poznih popoldanskih oziroma večernih urah na skrivnih in osamljenih krajih, ob reki Dravi ali v Stojncih med njivami, opažajo sumljiva vozila z registrskimi oznakami iz drugih regij.

Na policiji mirijo

O problematiki drog na območju občine Markovci smo povprašali na Policijsko upravo Maribor. Policijska inšpektorica Anita Kovačič Čelofiga miri in pravi, da glede na posamezna obravnavana kazniva dejanja na tem področju ocenjujejo, da območje občine Markovci ne izstopa po problematiki prisotnosti oziroma uživanja prepovedanih drog. Kot je še dejala, so ptujski policisti na tem območju prisotni vsakodnevno, opravljajo pa različne policijske naloge, med katere spada tudi preventivno delovanje. Redno izvajajo poostrene nadzore v okolici osnovnih šol in gostinskih lokalov ter raznih zbirališč mladih ob koncu tedna. Nadzor na tem področju se izvaja tudi v cestnem prometu, na primer pri ugotavljanju psihofizičnega stanja voznikov.

V poznih popoldanskih oziroma večernih urah na skrivnih in osamljenih krajih, ob reki Dravi ali v Stojncih med njivami, domačini opažajo sumljiva vozila z registrskimi oznakami iz drugih regij. 

Kazniva dejanja

Kaj kaže statistika? Za podajanje realne slike bi potrebovali podatke o kaznivih dejanjih, povezanih z drogo, za območje občine Markovci. A kot nam je pojasnila policijska inšpektorica, razpolagajo s podatki za celotno območje policijske postaje, in ne za območje posamezne občine. Tako je policija na območju celotne ptujske policijske postaje, pod katero spada tudi občina Markovci, med letoma 2014 in 2017 obravnavala 195 kaznivih dejanj, povezanih z drogami (število kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog po 186. členu Kazenskega zakonika ter omogočanja uživanja prepovedanih drog ali nedovoljenih snovi v športu po 187. členu Kazenskega zakonika). Statistika kaže zmanjšanje števila teh kaznivih dejanj. V letih 2014 in 2015 so zabeležili nekaj manj kot 60 primerov, leta 2016 39 in lani 41.