Odlog

Cekuta znova ne bo prestopil praga zapora, rad bi bil pomiloščen

T.L./STA
1. 6. 2018, 11.13
Posodobljeno: 1. 6. 2018, 11.17
Deli članek:

Sodišče je znova zaprosil za odlog prestajanja kazni.

Arhiv Reporterja
Jure Cekuta

Jure Cekuta bi moral danes po odločitvi višjega sodišča v zapor zaradi zadeve Patria II, a se to ne bo zgodilo, sta poročala POP TV in Delo. Kot navajata, je sodišče znova prosil za odlog prestajanja kazni zaradi zdravstvenih težav. Delo dodaja, da je na predsednika države Boruta Pahorja iz enakega razloga naslovil še prošnjo za pomilostitev.

Cekutov odvetnik Janko Jerman je za oba medija povedal, da je njegov klient od novega leta shujšal 12 kilogramov, ima težave s srcem, hude težave s sladkorno boleznijo. Vsemu temu pa sledijo psihične težave, zaradi česar je ves čas pod nadzorom zdravnikov.

Zaprosili za odlog

Po četrtkovem poročanju POP TV Cekuta, ki je trenutno v domači oskrbi, naj ne bi bil sposoben prestajanja zaporne kazni, poleg tega niso prepričani, da mu na Dobu lahko zagotovijo potrebno zdravstveno oskrbo. Zato prosijo za vsaj trimesečni odlog, o čemer presoja posebna zdravniška komisija, njihova odločitev pa naj bi bila znana v prihodnjih dneh.

Cekuta bi sicer moral v zapor za štiri leta in štiri mesece, potem ko ga je ljubljansko okrožno sodišče aprila 2014 spoznalo za krivega, da je takrat zaposlenega na obrambnem ministrstvu Petra Zupana napeljal, da mu je predajal zaupne dokumente o zadevi Patria. Obsodilno sodbo je februarja lani potrdilo višje sodišče.

Zupan, ki je bil zaradi vpletenosti v zadevo obsojen na dve leti in pol zapora, je kazen prestal, Cekuta pa bi jo moral nastopiti 11. julija lani. A je na sodišče vložil predlog za odlog prestajanja kazni iz zdravstvenih razlogov, nato je v javnost prišla informacija, da je v Bosni in Hercegovini zaprosil za politični azil.

Konec lanskega leta se je zdravje 67-letnega Cekute precej poslabšalo, zato so ga po pogovoru z njim prepeljali na zdravljenje v celjsko bolnišnico.

Z njegovo obsodilno sodbo se zdaj ukvarja vrhovno sodišče, kot pišeta medija, pa imajo vrhovni sodniki na mizi še dve Cekutovi zahtevi, eno glede izvršljivosti oziroma prestajanja zaporne kazni, drugo pa v zvezi z vprašanjem, ali je s sodbo višjega sodišča zadeva sploh pravnomočna. Vrhovno sodišče po Jermanovih besedah še ni odločilo o nobeni zahtevi.