Pretkan lopov za zapahi

FOTO: Njegovim poceni vinjetam je nasedlo 3500 Slovencev

S.R.
21. 5. 2018, 15.32
Posodobljeno: 21. 5. 2018, 15.59
Deli članek:

Letošnje vinjete je "prodajal" po polovični ceni, se omastil, zdaj so mu kriminalisti nadeli lisice.

PU Maribor
16. maja so ga prijeli kar na cesti.

Mariborski kriminalisti so 16. maja v Ljubljani odvzeli prostost 28-letnemu Ljubljančanu, ki je med 13. in 15. januarjem letos prek SMS sporočil oglaševal prodajo slovenske vinjete za leto 2018, sporočajo iz PU Maribor. Vinjeto je prodajal po polovični ceni oziroma po ceni 55 evrov za kos.

Svoje umazane storitve je oglaševal tudi na spletišču www.hallokupon.si. »Letna vinjeta 2018 - plačajte le 55 EUR, namesto 110 EUR!« je zapisal ob tem lažnem oglasu, ki ga je opremil s kontaktno telefonsko številko 0038690142820, torej premijsko številko 090, ki jo je zakril z mednarodno klicno številko Slovenije, pojasnjujejo policisti. Podlež, ki se je izdajal za družbo Spectre International LTD iz Sejšelov, je seveda vedel, da na drugi strani te telefonske linije ni nikogar in da stiskaški državljani prek te številke njegove pogrošne vinjete sploh ne bodo uspeli naročiti, saj mu je šlo le za prihodek iz naslova klicev na premijsko številko. S to dejavnostjo je povzročil materialno škodo v višini približno 40.000 evrov. Policisti so ugotovili, da je na telefonsko številko v samo dveh dneh poklicalo približno 3500 oseb, večinoma zvedavih slovenskih državljanov, ki so »na slušalki« skupaj viseli približno 12.000 minut. A mladenič si tega denarja ni uspel prilastiti, saj je policija pri operaterjih izplačilo takrat še pravočasno zablokirala.

PU Maribor

»Phishing«

Po navedbah policije se je lopov oškodovancev lotil tudi prek telefonskih sporočil s tako imenovanimi »phishing« sporočili, torej z zlonamernim in lažnim predstavljanjem. Ponujal jim je vinjeto po polovični ceni in »premijsko« številko, na kateri lahko to vinjeto tudi naročijo. Vsakega popusta željni ljudje so klicali in naleteli na sporočilo telefonske tajnice. Medtem ko so čakali na prostega operaterja, je števec seveda tekel, a klica nihče ni prevzel. Nekoliko zanimivo je to, da se večina tako opeharjenih oseb svojemu ponudniku telefonske storitve sploh ni pritožila, saj si na glavo niso želeli nakopati dodatnih težav, kot sta izklop telefonske številke ali celo izterjava. Večina jih je »zapitek« raje kar plačala in na dogodek čim prej pozabila.

PU Maribor
S tem modemom je izvajal svojo zločinsko dejavnost.

Ujeli so ga na cesti

Policisti so pretkanega 28-letnika, ki je nenehno spreminjal naslove bivanja, 16. maja prijeli kar na cesti v avtomobilu, ki ga je vozil brez vozniškega dovoljenja. Pri tem so ugotovili, da so ga v začetku meseca obravnavali že policisti na Dolenjskem. Takrat so mu vozilo odvzeli in ga vrnili zakonitemu lastniku, a se je mladenič zdaj nekako spet znašel za istim volanom. Zaplenili so mu ga še drugič in zoper njega sprožili ustreznem postopek. V preiskavi so zasegli tudi več elektronskih naprav, vključno z modemom GSM GPRS 2G, v katerega je možno vstaviti 16 kartic SIM in ki je namenjen masovnemu avtomatskemu pošiljanju SMS sporočil. Pri preiskavi računalnikov so ugotovili še, da poseduje bazo skoraj dveh milijonov telefonskih številk večinoma slovenskih uporabnikov. Izkazalo se je, da ima podlež poleg slovenskega državljanstva tudi državljanstvo Bosne in Hercegovine, kjer si je v lanskem letu celo spremenil ime in priimek ter pridobil nove uradne dokumente. Te je uporabljal tudi pri upravnih postopkih v Sloveniji ter tako pri nas dejansko predstavljal dve samostojni fizični osebi.

Prebrisanega Ljubljančana so 17. maja privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil pripor.

PU Maribor