Maribor

Po umoru si je nadela oblačila pokojne Vlatke

Gabrijel Toplak/Novice Svet24
21. 5. 2018, 20.05
Posodobljeno: 21. 5. 2018, 20.54
Deli članek:

Oče je obtoženega opisal kot fanta, ki nikomur nikoli ne bi storil nič žalega, prav tako naj bi bil vedno pripravljen pomagati.

Gabrijel Toplak
Obtoženi Bojan Sep

Na okrožnem sodišču se je nadaljevalo sojenje 36-letnemu Bojanu Sepu, ki mu okrožno državno tožilstvo očita, da je 28. septembra lani pretepel svojo 45-letno nekdanjo partnerico Vlatko Petrik, ki je zaradi poškodb glave umrla. Poškodbe naj bi ji zadal z leseno nogo od postelje, obtoženi pa naj bi še štiri dni živel ob truplu v stanovanju in v tem času v truplo tudi brcal. Tožilec Tilen Ivič mu tako očita tudi skrunitev trupla.

POLICIJA PRED BLOKOM

V stanovanju sta truplo zavila v koco, ga pokrila z rjuho, obtoženi pa naj bi v truplo tudi brcal, zaradi česar mu okrožni državni tožilec očita še skrunitev trupla.

Pred sodni senat, ki mu predseduje sodnik Danilo Obersnel, je kot prvi stopil oče obtoženega. Ta ga je opisal kot fanta, ki nikomur nikoli ne bi storil nič žalega, dejal je tudi, da je bil vedno pripravljen pomagati. »V času, ko je bi skupaj s Petrikovo, ga nisem pogosto prosil za pomoč. Če je prišel, ga je ta ženska, ko je bil pri meni, pogosto klicala po telefonu. Potem sem slišal prepir. Tistega dne pa mi je žena dala v roke telefon, da kliče Bojan, klicala je tudi policiste, ki so bili pred stanovanjem v Preradovičevi. Odšel sem tja in ga prepričal, da odklene stanovanje je oče pojasnil sodnemu senatu. Mati je potrdila, da ji je sin tistega dne poslal sporočilo, da je pred vrati polno policije in da ga bodo ubili. »Vprašala sem ga, ali je prišteven in ali ima privide. Ni mi odgovoril, zato sem poklicala na policijo, kjer so mi potrdili, da so pred blokom,« se je spominjala mati.

OTEKLOST MOŽGANOV

Sodni izvedenec patolog Rajko Kavalar je dejal, da je žrtev umrla kmalu po tem, ko je prejela udarce v glavo. Po njegovem je umrla zaradi oteklosti možganov v največ treh urah po dejanju. Je pa tudi poudaril, da na truplu ni našel nobenih sledi davljenja, prav tako ne sledi brc po smrti.

Gabrijel Toplak
Po udarcu naj bi jo v stanovanju ležečo na tleh, dokler ni umrla, še večkrat udaril, davil z rokami, ji tiščal vzglavnik čez obraz in celo stal z nogo na njenem vratu.

V OBLAČILA POKOJNE

Vanesa Vajdič, ki je bila priča umora, je Sepa spoznala julija lani, ko ji je ponudil v prodajo kokain, je odgovorila na vprašanje sodišča. Čez nekaj dni sta se preselila v stanovanje Petrikove, kakšne tri dni pred zločinom pa ji je Sep dejal, da bo Vladko ubil, da ne more več. »Usodnega jutra je za mizo pila kavo. Očitala nama je, zakaj ne odideva. Začela sem se oblačiti, Sep je bil na postelji. Tudi njega je vprašala, ali bo spakiral. Takrat je vstal, pograbil nogo postelje, ki je bila razstavljena, in začel tolči po Vlatki, da je padla. Še je nadaljeval, z nogo ji je stopil tudi na vrat, dušil jo je z blazino. Skrila sem se za omaro, kasneje v kopalnico. Ko sem se vrnila, je truplo zavil v koco, sama sem jo pokrila z rjuho. Zagrozil mi je, da bom obležala poleg nje, če bom komu kaj povedala. Po umoru sem morala obleči jakno umrle, si nadeti njeno kapo in se sprehoditi mimo nadzornih kamer, da bi naredila vtis, da je Petrikova še živa,« je razložila Vajdičeva. Dva dneva po umoru naj bi na vrata stanovanja trkali policisti, saj so slišali prepir med njo in Sepom, a vrat nista odprla, zato so odšli. Šele čez štiri dni se je Vajdičeva opogumila in materi povedala, kaj se je zgodilo, zato je poklicala policijo. Vanesa je dejala, da se je umor zgodil v petek ter da so dnevi zaradi prekomernega uživanja droge, ki so jo mešali z alkoholom, tekli zelo hitro. Posnetki nadzornih kamer pa nakazujejo, da se je umor zgodil v četrtek, 28. septembra.