Četrt stoletja star zločin

Trojni umor: Nepredvidljivi Žlender in tri srbske priče

S.R./STA
16. 5. 2018, 16.16
Posodobljeno: 16. 5. 2018, 16.20
Deli članek:

Na mariborskem sodišču se je z zaslišanjem treh ključnih prič iz Srbije nadaljevalo sojenje Alexandru Žlendru, ki mu obtožnica očita sodelovanje pri trojnem umoru pred skoraj 25 leti v Beogradu.

STA
Čeprav je zaslišanje zahteval obtoženi, ga danes na sodišče spet ni bilo, a se je sodnica Andreja Lukeš vseeno odločila izpeljati narok.

Alexandra Žlendra obtožnica bremeni umora iz koristoljubja, saj naj bi 9. oktobra 1993 sodeloval pri zločinu, v katerem so pod streli Radovana Joksića padli lastnik enega od butikov Nebojša Salatić, njegova partnerica Slavica Kovačević in njun mladoletni nečak. Obtoženi vse obtožbe zanika, ker naj ga v času zločina sploh ne bi bilo več v Srbiji, saj da je že pred oktobrom 1993 iz služenja vojaškega roka pobegnil v Slovenijo. Sodišče je Žlendra sicer leta 2015 že oprostilo obtožb, a je višje sodišče takšno sodbo razveljavilo.

Žlendrov zagovornik Tarek Naji je ob začetku današnje obravnave sodnico obvestil, da sta se obtoženi in njegov oče le dan pred narokom zglasila pri njemu in mu odvzela pooblastila, ker se ne strinjata z njegovo obrambo. Kot je dejal, sam tako ne more vplivati na ravnanje obtoženca, čeprav ga mora zastopati, saj je bil imenovan po uradni dolžnosti. Tožilec Darko Simonič se je strinjal s tem, da se obravnava opravi v odsotnosti Žlendra, je pa sodišče znova pozval, da v primeru njegovega prihoda na naslednje obravnave poskrbi za varnostnike, saj naj bi bil obtoženi zelo nepredvidljiv.

Srbske priče

Po vzpostavitvi video zveze s srbskim sodiščem so zaslišali Joksića, ki zaradi sodelovanja pri umoru že leta sedi v zaporu v Padinski Skeli, kjer prestaja 40-letno zaporno kazen. Že takrat je na sojenju v Srbiji obremenil tudi Žlendra, ki so ga šele leta 2011 izsledili slovenski pravosodni organi po tistem, ko je vse od izdaje tiralice devet let prej živel v Bistrici ob Dravi. Ker je medtem dobil slovensko državljanstvo in ga ni bilo mogoče izročiti Srbiji, je slovensko pravosodje prevzelo kazenski postopek.

Joksić je danes znova zatrdil, da je bil on samo izvršitelj kaznivega dejanja, vse skupaj pa da je organiziral Žlender. Sam sploh ni poznal žrtev, tja pa naj bi odšli zaradi nekega dolga. Obtoženi naj bi že nekaj dni prej v smehu govoril, da morajo z nekom obračunati, vendar je Joksić, kot je danes dejal, takrat to razumel bolj kot šalo.

Ob tem je povedal, da so se do kraja dogodka peljali štirje, ob njiju še brata Aleksandar Stanković in Nebojša Titelac, vendar slednja o vsem skupaj nista vedela ničesar. Počakala sta zunaj, je pa Joksić, kot sam trdi, po Žlendrovem ukazu žrtve ustrelil s pištolo škorpijon, saj je imel na njej dušilec.

Zapušča ga spomin

Sodišče je danes ponovno zaslišalo tudi Stankovića in Titelaca, ki sta bila sprva med obtoženimi, pozneje pa le še priči. Predvsem prvega je za razliko od zaslišanja na prvem sojenju precej zapustil spomin, saj se ni spomnil niti tega, kdo se je poleg njega in brata peljal v kombiju, vedel je le, da sta tam zunaj sprehajala psa, pozneje pa sta bila prisiljena oditi v stanovanje. Krvavega prizora in žrtev se sicer spomni, a bi jih rad čim prej pozabil.

Titelac je nato v glavnem pritrdil svojim izpovedim iz preteklih zaslišanj, sodnica pa bo 13. junija skušala opraviti zaslišanji še preostalih dveh prič, ki sta bili srbskim pravosodnim organom tokrat nedosegljivi.