Izvedenska mnenja

Umor brezdomca Ludvika: Soočenje psihiatrov za zaprtimi vrati

S.R./STA
16. 5. 2018, 15.33
Posodobljeno: 16. 5. 2018, 15.38
Deli članek:

Na mariborskem sodišču se je danes za večinoma zaprtimi vrati nadaljevalo sojenje Tomiju Kolarju za umor brezdomskega kolega novembra 2016 v Mariboru.

Gabrijel Toplak
Obramba na sojenju Kolarju za umor brezdomca zahteva novega izvedenca

Sodni senat pod vodstvom Danile Dobčnik Šošterič je javnost izključil med soočenjem psihiatrov Mladena Vrabiča in Viktorije Frangež Žigon. Po njem obramba zahteva imenovanje novega izvedenca.

Kje sta se najbolj medsebojno izključevali mnenji obeh izvedencev psihiatrične stroke, tako ni bilo mogoče izvedeti, je pa Vrabič menda Tomiju Kolarju za čas dejanja pripisal popolno prištevnost. Tožilstvo zato obtoženemu očita, da je Ludvika Pukšiča umoril na zahrbten način, obramba pod vodstvom odvetnika Viktorja Osima takšni argumentaciji ves čas nasprotuje. Kolar naj bi po dogodku v priporu napadel še pravosodnega policista, nato pa nekaj časa preživel na forenzičnem oddelku UKC Maribor, kjer naj bi mu ugotovili shizofreno osebnostno motnjo.

Osim je zato po današnjem soočenju obeh psihiatrov od sodišča zahteval pridobitev novega mnenja komisije medicinske fakultete za izvedenska mnenja. Sodni senat se do zahteve še ni opredelil, saj želi najprej preučiti prepise zapisnikov današnjega soočenja ter se seznaniti s toksikološkimi izvidi. Naslednjo obravnavo je sodnica razpisala za 24. maj.

Kolar je sicer priznal, da je novembra 2016 v zapuščeni stavbi nekdanjih mariborskih zaporov dvignil roko nad Pukšiča, vendar ne priznava krivde, ki se mu očita v obtožnici tožilke Mateje Artenjak, saj da ne ustreza resnici.

Sodišče je sprva s težavo izpeljalo predobravnavni narok, saj je Kolar zanikal svojo identiteto in zamenjal več zagovornikov. Po nekajmesečnem zdravljenju se je umiril in januarja priznal odgovornost za smrt Pukšiča ter obžaloval, da je prišlo do tragičnega dogodka.