PREPRODAJA ZDRAVIL

Upokojeni zdravnik odvisnike zgolj ohranjal pri življenju?

S.S. / Novice Svet24
15. 5. 2018, 20.20
Deli članek:

Za Mersada Smaljovića se je domnevalo, da je pred kazenskim postopkom pobegnil v BiH, a se je izkazalo, da je bil ves čas v domačih Trbovljah.

Samo Strel
Obtoženi upokojeni zdravnik Franc Grošelj

Dvainštiridesetletnika so včeraj na ljubljansko okrožno sodišče privedli policisti, kjer pa po kratki predstavitvi obtožnice krivde ni bil pripravljen priznati.

»Ali ste vi zdaj pri sebi? Razumete, kaj se vam očita?« je Smajlovića pred sodno dvorano spraševal zagovornik, odvetnik Andrej Rauter. Ko je obtožencu potem tožilka Jasmina Vesel na kratko predstavila obtožbo, po kateri je v lekarnah po Sloveniji na podlagi belih receptov, ki mu jih je pisal zasavski zdravnik Franc Grošelj, kupoval razne tablete zaradi lastnega uživanja in nadaljnje preprodaje, pa je zgolj zmajeval z glavo in zavijal z očmi. »Nisem kriv nič,« je potem izstrelil in se očitno odločil, da bo svojo nedolžnost dokazal med sojenjem. Tožilstvo mu sicer očita, da je skupno nabavil 12.740 tablet psihoaktivnih zdravil, kot so xanax, dormicum, bosaurin ...

PU Ljubljana
Zdravila, ki so jih med preiskavo zasegli policisti.

12.740 tablet psihoaktivnih zdravil naj bi Smajlovič na podlagi belih receptov, ki mu jih je podpisal Grošelj, nabavil po lekarnah po Sloveniji, in sicer zaradi lastnega uživanja in nadaljnje preprodaje.

Bele recepte je pisal kot po tekočem traku

Afera glede domnevnih zlorab psihoaktivnih zdravil v Zasavju je v javnosti odjeknila konec leta 2013. Policisti so med preiskavo ugotovili, da zdravila na trg prihajajo na podlagi belih receptov, ki jih vsi bolniki dobijo pri istem zdravniku. Število receptov za psihoaktivna zdravila, ki jih je izdal Grošelj, je krepko presegalo državno povprečje. To je bilo leta 2013 štiri bele recepte na zdravnika, Grošelj pa jih je tistega leta izdal kar 993. Grošelj je bil koncesionar v Zagorju 20 let, večina njegovih pacientov pa odvisnikov. Neslavni rekord ima pacient, ki mu je Grošelj v dobrih dveh letih predpisal 34.150 zdravil, kar pomeni, da bi njegov dnevni odmerek znašal 40 tablet.

Število receptov za psihoaktivna zdravila, ki jih je izdal Grošelj, je krepko presegalo državno povprečje. To je bilo leta 2013 štiri bele recepte na zdravnika, Grošelj pa jih je tistega leta izdal kar 993.

Ko je vrnil licenco, so mu pripor odpravili 

Glavni protagonist Grošelj se je o krivdi izjasnil že novembra lani, ko očitkov ni bil pripravljen priznati. Enako soobtožena Rosana Medija Cukjati in njen sin Jernej Cukjati. Le Smajlović takrat ni pristopil, ker naj bi pred kazenskim postopkom pobegnil v rodno BiH. A se je izkazalo, da je bil ves čas v domačih Trbovljah. Obtožnica Grošlja bremeni omogočanja uživanja prepovedanih drog, soobtožene odvisnike pa prometa s temi drogami. Upokojenemu zdravniku grozi od treh do 15 let zapora, preostalim od enega do 10 let, sodišče pa bo datum glavne obravnave določilo v prihodnjih dneh. Grošelj je v priporu prebil približno leto in pol, ko je zdravniški zbornici vrnil licenco in je bila odpravljena ponovitvena nevarnost, pa so ga izpustili na prostost.

Zdravnik s posebnim čutom za narkomane

Kot smo že poročali, so šli dokazni predlogi Grošljeve obrambe v smeri, da je prvoobtoženi odvisnikom zgolj zagotavljal normalno funkcionalnost oziroma jih ohranjal pri življenju, v okolici pa vzdrževal socialni mir. »Če bi vsi tako delali, bi bilo manj deliktov,« je dejal Grošelj in pojasnil, da določen odstotek odvisnikov pač živi med nami, so družbeno dejstvo, večina, ki se z njimi ukvarja, pa se zgolj slepi, da jih zdravijo. Nasprotno, zgolj »pomiriti« jih je treba. Še pred tem je pojasnil, da je bil »izredno previden« pri delu s pacienti po tem, ko je »bil zaklan«. Leta 1978 ga je namreč s kuhinjskim nožem napadel oziroma večkrat zabodel psihični bolnik, ki ga je celo lovil po ulici, tako da je po lastnih besedah preživel zgolj po neverjetnem naključju.