Trgovina z ljudmi

Zakonca Porić priznala, da sta zasužnjila varuške svojih otrok

M.R. / Novice Svet24
26. 4. 2018, 06.50
Posodobljeno: 30. 4. 2018, 11.27
Deli članek:

Zakonca Porić, obtožena trgovine z ljudmi, sta v torek med sodnim postopkom poskrbela za manjše presenečenje, saj sta krivdo sklenila priznati. Sodbo bosta slišala v četrtek.

Arhiv Svet24
Izkoriščanje naj bi se dogajalo na več naslovih po Ljubljani, saj se je družina Porić večkrat selila.
Zloraba z banano?
Eno izmed oškodovank, ki naj bi zaradi terorja izgubila kar 18 kilogramov, naj bi Fikreta tudi spolno zlorabila z banano.

Kot je bilo slišati na naroku, so pogajanja med obtoženima Damirjem in Fikreto Porić, njuno obrambo in tožilcem Jožetom Levašičem potekala že kar nekaj časa, skupnega jezika glede odmere kazni pa tudi včeraj niso našli.

Obramba obtoženih, odvetnika Žiga Klun in Mateja Gregorčič, sta, da bi prihranili stroške dolgotrajnega postopka tudi z zasliševanjem prič iz tujine, včeraj predlagala, da bi Damir in Fikreta, ki se poleg trgovine z ljudmi brani še pred očitki spolne zlorabe, priznala v zameno za dve oziroma tri leta zapora. Ob tem je odvetnik Klun poudaril, da Fikreta spolno zlorabo ene izmed varušk z banano odločno zanika, a je pripravljena tudi ta očitek priznati, samo da se »kalvarija« čim prej konča. Tožilec Levašič je na drugi strani vztrajal pri nekoliko višji kazni, in sicer je za Damirja predlagal tri leta zapora, za Fikreto pa enotno kazen tri leta in 10 mesecev zapora. Obtožena sta potem po krajšem posvetu z odvetnikoma krivdo sklenila priznati. V končni besedi sta oba poudarila, da si želita, da se postopek čim prej konča in da lahko po prestani kazni čim prej spet normalno zaživita s svojimi otroki.

Ko je ena odšla, sta pripeljala drugo ...

Spomnimo: obtožena, skupaj imata tri mladoletne otroke, Fikreta pa je mati še 13-letnemu dečku, sta po navedbah iz obtožnice prek spletnega oglasnika Dijaspora Oglasi novačila ženske, da bi opravljale delo varuške. Obljubljala sta jim plačilo od 350 do 500 evrov mesečno, streho nad glavo in prehrano. V Slovenijo sta tako od oktobra 2013 do aprila 2017 zvabila deset žensk iz Srbije, Hrvaške in BiH in izrabila njihovo ranljivost. Ženske so morale namreč delati več od dogovorjenega, in sicer vse dni v tednu, tudi do 15 ur na dan. Plačane so bile precej manj ali pa celo nič, omejevala sta jim gibanje, komunikacijo z domačimi, odrekala hrano, spati so morale na hodniku, ena izmed njih pa celo na balkonu. Psihofizično trpinčenje je trajalo toliko časa, dokler niso oškodovanke pobegnile same oziroma so jih rešili domači. Ko je ena odšla, sta pač pripeljala drugo …

Prisluškovali so jima tudi doma

Kot je bilo slišati na eni izmed obravnav, so organi pregona decembra 2016 vložili zahtevo za izvajanje prikritih ukrepov. Sprva so prisluškovali njunim telefonskim pogovorom, sledili elektronski komunikaciji in nadzirali njune denarne tokove, v nadaljevanju pa so policisti na podlagi odredbe preiskovalnega sodnika tajno vstopili tudi v njuno stanovanje in v njem namestili naprave za prisluškovanje. V začetku aprila lani so imeli preiskovalci dovolj dokazov za sklepno dejanje, sledila je hišna preiskava in aretacija zakoncev Porić, ki sta od takrat v hišnem priporu. Obramba si je včeraj v končni besedi prizadevala tudi za odpravo tega, da bi do nastopa kazni lahko v polni meri skrbela za svoje otroke, tožilec Levašič pa je na drugi strani vztrajal pri njem.