ČRNA GORA

Šef policije mirno opazoval dvojni umor

Ž.K. / Novice Svet24
22. 4. 2018, 20.30
Deli članek:

Posnetki nadzornih kamer so dokazali, da je bil v lokalu, kjer se je zgodil umor, tudi šef budvanske policije. Umor je opazoval, nato pa mirno odšel v sosednji lokal.

Arhiv Novice Svet24
Lokal, v katerem se je zgodil umor, je bil poln. Za mizo umorjenega je sedel tudi otrok.
Mafijska vojna
Boj med škaljarskim in kavačkim klanom je terjal že več kot 20 žrtev, med njimi tudi več nedolžnih, ki so se zgolj znašle na napačnem mestu ob napačnem kraju. V obračunih so večinoma uporabljeni strelno orožje in eksplozivna sredstva.

V Črni gori že več mesecev divja vojna med dvema mafijskima klanoma, ki je terjala več kot 20 smrtnih žrtev. Obračuni se dogajajo na področju celotnega Balkana in celo v Avstriji. Eden zadnjih umorov se je zgodil 31. marca v Podgorici, ko je zamaskirani morilec pristopil k 31-letnem Milošu Šakiću in njegovi družbi, ki je sedela v enem izmed lokalov v Podgorici. Izvlekel je pištolo in začel streljati. Najprej je zadel nedolžnega gosta Radivoja Jovanovića. Medtem se je Šakić podal v beg, napadalec pa mu je sledil, ga ujel in vanj izstrelil več nabojev. Kljub hitri medicinski pomoči je Šakić umrl.

Vstal in se usedel v drug lokal

Preiskava je pokazala, da je napadalec nekaj metrov stran od mesta umora odvrgel maskirno kapo, torbico in pištolo ter pobegnil v neznano. Policiji je storilca uspelo identificirati kot 42-letnega Marka Jovanovića, ki je še vedno na begu. Med preiskavo pa so pri pregledovanju videoposnetkov ugotovili, da je v času umora v lokalu sedel tudi nekdanji šef budvanske policije in tedanji vodja enega izmed oddelkov policije Miodrag Bulatović. V njegovi družbi sta bila še policist in dva agenta službe za državno varnost, nihče izmed njih pa ob umoru ni posredoval. Niso se legitimirali kot policisti, niso poskušali ustaviti morilca, niso ga zasledovali po storjenem kaznivem dejanju. Še huje. Videoposnetki so pokazali, da je po umoru Bulatović mirno vstal ter se sprehodil do drugega lokala in se usedel za mizo.

Poklical policijo

Preiskava je pokazala, da je bil Bulatović sicer eden tistih, ki so na kraj dogodka priklicali policijo, a glede na veljavno zakonodajo in policijski kodeks bi moral posredovati. Črnogorski zakon o notranjih zadevah namreč predpisuje, da mora policist pomagati pri preprečitvi kaznivih dejanj, tudi kadar ni na dolžnosti. Zaradi brutalnega umora so v budvanski policiji zamenjali več vodij oddelkov, med drugim tudi Bulatovića, ki je trenutno suspendiran. Zaradi izredno slabe varnostne situacije sta odstopila tudi šef črnogorske policije Slavko Stojanović in Jovica Rečević, načelnik centra za varnost.