Nesreča

Obležal pod traktorjem: 66-letni Pep je bil dobričina

Gabrijel Toplak / Novice Svet24
21. 4. 2018, 19.28
Deli članek:

Domačini so pokojnega Jožeta Dobaja poznali kot dobrega soseda, ki nikoli ni odklonil pomoči in se je po razvezi preselil nazaj v hišo svojih staršev.

Gabrijel Toplak
Ob strmi makadamski cesti že gorijo sveče.

Med prebivalci naselja Zgornja Kungota se je v četrtek zvečer hitro razširila tragična vest, da se je s traktorjem znamke Tomo Vinković smrtno ponesrečil 66-letni Jože Dobaj, ki so ga domačini klicali Pep. Prav domačini naj bi nekaj pred 17. uro obvestili pristojne službe, da v jarku ob makadamski cesti v Kozjaku nad Pesnico leži prevrnjen kmetijski traktor, pod njim pa negiben človek.

Rad je pomagal

Kot smo včeraj izvedeli od bližnjih sosedov, je Pep pred leti s partnerico živel v Kungoti, po razvezi pa je želel jesen svojega življenja preživeti v hiši svojih staršev. »Bil je dobričina. Nikogar, ki ga je prosil za pomoč, ni zavrnil. Imel je manjši traktor, s katerim se je večkrat odpravil komu pomagat. Včasih ga je na domu obiskala tudi hčerka, ki sicer živi v Mariboru je dejal njegov znanec. Pokojni, ki je do upokojitve delal kot ključavničar v enem od mariborskih podjetij, se je namreč po razvezi s svojo zunajzakonsko partnerico, s katero imata hčerko, preselil na naslov Zgornja Kungota 54 d.

Primož Osojnik, poveljnik Gasilske brigade Maribor, je o intervenciji povedal, da je bil moški ob njihovem prihodu ukleščen pod traktorjem. »Gasilci smo z avtodvigalom dvignili traktor, da smo lahko osebo potegnili izpod njega, in ga z vitlom potegnili nazaj na cesto,« je razložil Osojnik. V reševanju je sodelovalo šest poklicnih gasilcev, posredovali pa so tudi gasilci PGD Spodnja Kungota, ki so pomagali reševalcem pri prenosu ponesrečenca v reševalno vozilo.

Gabrijel Toplak
Hiša, v katero se je po upokojitvi preselil pokojni.

Brez varnostnega loka

Policisti so z ogledom kraja prometne nesreče in zbiranjem obvestil ugotovili, da se je prometna nesreča zgodila že v sredo okoli 21. ure, ko je 66-letnik vozil neregistriran kmetijski traktor po lokalni cesti iz smeri Rošpoha proti Kozjaku nad Pesnico, je sporočil policijski piarovec Miran Šadl. »Na makadamskem vozišču lokalne ceste, ki poteka po klancu navzgor, širina vozišča pa je zgolj 2,4 metra, je z desnima kolesoma zapeljal z vozišča. Traktor, ki ni imel varnostnega loka, se je prevrnil prek desnega boka po hribu navzdol in ostal obrnjen na pokrovu motorja, volanu in sedežu, s kolesi obrnjen navzgor. Pri prevračanju traktorja je voznik padel z njega in obležal ukleščen pod njim. Pri tem je zaradi hudih telesnih poškodb umrl na kraju nesreče,« je pojasnil Šadl. Policisti Postaje prometne policije Maribor so odredili dodatna izvedenska mnenja, mrtvoglednica pa sanitarno obdukcijo.