Izsiljevanje

Po petih letih iskanja s tiralico jim je padel v naročje

Janja Ambrožič / Dolenjski list
21. 4. 2018, 07.30
Posodobljeno: 21. 4. 2018, 08.36
Deli članek:

Skoraj pet let je bila za njim razpisana mednarodna tiralica, ko so ga vpisali v bazo pacientov, je bilo konec veselja.

J.A. / Dolenjski list
Takoj po predobravnavnem naroku je Inđić brez lisic odkorakal iz sodne dvorane, saj je glede na sporazum sodnica pripor odpravila.

Včasih je prav neverjetno, kako roka pravice doseže ljudi, ki mislijo, da so se ji uspeli izmuzniti. V to kategorijo sodi tudi 53-letni Hrvat Nikola Inđić, ki so ga skoraj pet let iskali s tiralico, a na koncu je organom pregona dobesedno padel v naročje.

Od leta 2013 je bil zanj razpisan evropski priporni nalog, saj se je med letoma 2009 in 2011 na Dolenjskem, kjer je takrat živel, zapletel v več kaznivih dejanj. Tako se je februarja 2009 pred diskoteko na Otočcu spravil na policiste, ki so tja prišli zaradi kršitev javnega reda in miru. Pijan jim je grozil, da je bila mera polna, pa je medtem, ko sta ga dva policista poskušala spraviti v intervencijsko vozilo, enega od njiju brcnil v glavo.

Zanj sta izsiljevala dva Roma

V drugem primeru je v letih 2010 in 2011 s še dvema storilcema, gre za novomeška Roma, grozil in izsiljeval žrtev. Pravzaprav sta večino dela na terenu opravila Roma, ki sta grozila tudi z nožem, Inđić pa se je prikazal, ko je žrtev prinesla denar. Ker je ocenil, da je 250 evrov premalo, jo je oklofutal, a ji je uspelo pobegniti in zadevo prijaviti policiji.

V zadnjem primeru se je spravil na poslovnega partnerja, s katerim je poskušal zagnati posel. Ko se je zadeva izjalovila, je od njega zahteval, da mu vrne denar, ki ga je vložil skupaj z znancem. Grozil mu je, da mu bo polomil kolena in vrat, da ga bo privezal za drevo in ga pustil tam, če mu ne izroči 25 tisočakov. Dobil je 2500 evrov, in ker to ni bilo dovolj, je možakarja zgrabil za glavo in ga opraskal. Ko se je nanj spravil še po telefonu, je ta le poklical policijo in izsiljevanje se je končalo.

Zgrudil se je sredi mesta

Inđić je po tistem izginil, za njim so razpisali mednarodno tiralico. Skoraj pet let ne duha ne sluha o njem. Lanskega novembra pa ga je pot prinesla v Ljubljano, kjer ga je zajela slabost. Opotekal se je po ulici in mimoidoči so poklicali reševalce. Odpeljali so ga v klinični center, kjer so ga operirali, saj se je izkazalo, da je doživel možgansko kap. Zdravljenje je trajalo kar tri mesece in v tem času so policisti prejeli obvestilo iz bolnišnice, da je pri njih oseba, ki jo iščejo. Ob odpustu ni imel težav s prevozom, saj so ga policisti odpeljali neposredno v pripor. Očitno pa se ni najbolje prilagodil življenju za zapahi, saj je v dobrem mesecu in pol shujšal za 25 kilogramov. Že pred predobravnavnim narokom je s tožilstvom sklenil sporazum o priznanju krivde.

Kot je na naroku povedal višji državni tožilec Srečko Hočevar, so se za vsa tri očitana kazniva dejanja dogovorili za pogojno kazen dve leti zapora v preizkusni dobi pet let.