Uboj na Trubarjevi

Po smrti igralca Gašperja Tiča znana razsodba

G.G.
20. 4. 2018, 14.03
Posodobljeno: 20. 4. 2018, 22.15
Deli članek:

Z razglasitvijo sodbe na okrožnem sodišču v Ljubljani se je končalo sojenje Stefanu Cakiću, ki ima na vesti smrt znanega slovenskega igralca Gašperja Tiča.

Primož Lavre
Obsojeni Stefan Cakić želi čim prej v zapor.
Ljubljanski policisti so 18. junija lani Gašperja Tiča našli mrtvega v stanovanju na Trubarjevi ulici v Ljubljani. Ugotovili so, da naj bi ga Cakić med prepirom večkrat zabodel z ostrim predmetom, zato je Tič zaradi izkrvavitve na kraju umrl.

U.C./Svet24.si
Kraj zločina na Trubarjevi ulici v Ljubljani.

Sodba je padla: 21-letni Stefan Cakić iz ljubljanskega Zaloga je kriv in obsojen na osem let in šest mesecev zapora. Sodnik je dejal, da že od samega začetka ni bilo sporno samo dejanje. So pa na podlagi izvedenskega mnenja odločili, da je uboj zagrešil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, v katero ga je pripeljala kombinacija alkohola in kokaina ter njegovih osebnostnih lastnosti, med katerimi gre izpostaviti naivno mišljenje in podrejnost v odnosu do oseb, ki jim je zaupal.

Cakić je po izreku sodbe izrazil željo za predčasno prestajanje zaporne kazni oziroma, da ga iz pripora takoj odpeljejo v zapor.  

Če bi takoj poklical pomoč ...

Sodnik Ciril Keršmanc je podrobno obrazložil, zakaj in kako se je sodni senat odločil za takšen izrek kazenske sankcije. Nanizal je vrsto podobnih primerov iz sodne prakse, primere kaznivih dejanj uboja, v katerih je bistveno vlogo igrala bistveno zmanjšana prištevnost. Izrečena zaporna kazen v teh primerih je bila primerljiva z današnjim izrekom v primeru uboja na Trubarjevi, ne glede na to, ali je bil storilec moški ali ženska.

To pa nikakor ni glavni dejavnik pri izreku sodbe. Upoštevali so, da sta se Cakić in Tič družila kritičnega večera in da je iz Box bara obtoženi prostovoljno odšel v stanovanje na Trubarjevi. Izkazalo se je tudi, da ni bilo prisile v "spolnem kontaktu". Ob tem je Keršmanc opozoril, da bi Tič lahko preživel, če bi pomoč prišla pravočasno oziroma če bi Cakić operativno-komunikacijski center poklical prej. Tako pa je to storil šele potem, ko se je prej umil, oblekel, vzel ključe in zaklenil stanovanje.

Kazen s ciljem resocializacije

Sodnik Keršmanc je spomnil na še en vidik izreka sankcije. In to je zasledovanje cilja "resocializacije" zapornika. Cakić je še mlad in nekega dne se bo vrnil na svobodo, kjer bo moral čim bolje funkcionirati. 

"Danes ne znam povedati, kaj in kako razmišljate," so bile sodnikove besede, ki jih je namenil zamišljenemu Cakiću. "Ko je pričala vaša mati, je bilo pri vas zaznati bolečino," je nadaljeval Keršmanc in mladeniču položil na srce, da si mora to bolečino znati priklicati tudi kasneje, saj se mora zavedati, kakšno strahotno bolečino je povzročil pokojnikovim bližnjim.

"Upam, da vas bo kazen streznila," je zaključil sodnik in Cakiću svetoval, naj se v času zaporniškega bivanja usmeri v nek poklic. "Da boste lažje živeli sami s sabo, bi bilo smiselno, da se v tem času preusmerite v nekaj, kar bo usmerjeno v reševanje življenj in ne v njihovo odvzemanje. Če si boste izbrali takšen cilj, boste lažje živeli s sabo in ne boste spet zapadli v spiralo zlorabe drog in alkohola," je dejal sodnik.

Primož Lavre

Predlogi obrambe in tožilstva

Cakićev odvetnik Gorazd Fišer je po zaključku glavne obravnave v torek dejal, da si ne dela iluzij, da bo sodišče Cakiću izreklo oprostilno sodbo, posebej po tistem, ko je zavrnilo njegov predlog, da bi dodatno natančneje ugotavljalo trajanje dogajanja v Tičevem stanovanju usodnega 18. junija lani. Sam namreč meni, da je dogajanje trajalo manj časa, kot sta to ugotovila sodna izvedenca, kar bi lahko pomenilo, da je bil Cakić ves čas neprišteven.

Na drugi strani je tožilka Tamara Gregorčič v zaključni besedi dejala, da je imel Cakić naklep vzeti Tiču življenje, kar naj bi kazala tako čas trajanja dogajanja, kot tudi to, da naj bi usodne rane prejel že po tistem, ko se ni mogel več braniti.

Cakićev zagovor je sicer šel v smeri, da naj bi ga Tič pred usodnim dogajanjem spolno zlorabil ali pa naj bi to vsaj poskušal, vendar zdravniški pregled tega ni potrdil. Je pa sodni izvedenec psihiater Gorazd Mrevlje ocenil, da se je pred tem moralo zgoditi nekaj dramatičnega, zaradi česar se je potem Cakić, tudi pod vplivom alkohola in kokaina, odzval tako, kot se je.

Sojenje, ki je ves čas potekalo ob navzočnosti javnosti, se je začelo januarja letos. Do torka, ko so zaključili glavno obravnavo, je sodni senat, ki ga vodi sodnik Ciril Keršmanc, poslušal izpovedbe Tičevih prijateljev, Cakićevih bližnjih sorodnikov in sodnih izvedencev. Tudi danes so sodni epilog v tragični zgodbi spremljali nekateri Tičevi igralski kolegi.