Tihotapljenje

Bili so blatni, v avtu se jih je gnetlo devet. Prebili so se skozi gozd, med njimi bil tudi 4-letnik

J.P.
20. 4. 2018, 10.57
Posodobljeno: 20. 4. 2018, 10.58
Deli članek:

"Vodiči" so s prevozom zaslužili najmanj 36.000 evrov.

Profimedia
Državno mejo med Hrvaško in Slovenijo so prestopili peš skozi gozd (fotografija je simbolična).

Policijska patrulja Policijske postaje Ilirska Bistrica je 14. aprila ob pol devetih zvečer v Dolenjah pri Jelšanah ustavila osebnih avtomobil nemških registrskih številk.

Do Trsta

Za volanom je sedel 43-letni državljan Kosova, ki začasno biva v Nemčiji. V avtomobilu je bilo še devet turških državljanov, ki niso izpolnjevali pogojev za vstop ali prebivanje v Sloveniji. Pri varnostnem pregledu se je izkazalo, da imajo blatna oblačila – kot so sporočili s Policijske uprave Koper, so državno mejo med Slovenijo in Hrvaško prestopili peš skozi gozd, iz smeri naselja Šapjane mimo Jelšan in Dolenja proti Ilirski Bistrici.

Letos je bil na območju Policijske uprave Koper že v šestih primerih zoper osumljence kaznivih dejanj po čl. 308 KZ odrejen pripor.

Državljanu Kosova so odvzeli prostost, postopek pa so prevzeli kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Koper. Kot so ugotovili, so ilegalni prebežniki iz Srbije prispeli na območje Bosne in Hercegovine, ter nato s pomočjo vodičev in prevoznikov na Hrvaško in od tam v Slovenijo. V bližini naselja Dolenje jih je v svoj avtomobil naložil 43-letni osumljenec, ki jih je nameraval prepeljati do Trsta.

Premalo varnostnih pasov za vse

Kot so še sporočili s Policijske uprave Koper, je med vožnjo obstajala konkretna nevarnost za zdravje in življenje ljudi, saj se je v vozilu, registriranem za sedem oseb (vključno z voznikom), prevažalo devet oseb. Med njimi je bil tudi štiriletni otrok. Storilci so s prevozom zaslužili najmanj 36.000 evrov.

Državljan Kosova je dva dni pozneje stopil pred koprskega sodnika, ki je zanj po zaslišanju odredil pripor. Za storitev kaznivega dejanja Prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države po čl. 308/III-VI KZ je zagrožena zaporna kazen v trajanju do osmih
let in denarna kazen.