Igra z življenji

Na avtocesti kar po prehitevalnem pasu kilometer v nasprotno smer

S.R.
6. 4. 2018, 10.00
Posodobljeno: 6. 4. 2018, 10.05
Deli članek:

Brezvesten voznik je včeraj na gorenjski avtocesti izzival usodo.

STA

Gorenjski policisti so včeraj prejeli prijavo o vožnji v napačno smer po gorenjski avtocesti. Kot sporočajo iz PU Kranj, je voznik v napačno smer zapeljal s počivališča Hrušica, odpeljal pa se je proti Lipcam. Policiji so na pomoč priskočil Darsovi nadzorniki, ki so brezvestnega voznika ustavili na prehitevalnem pasu in ga varno odstranili na bližnjo SOS nišo, kjer so ga prevzeli prometni policisti.

Ugotovili so, da si je voznik privoščil približno kilometer vožnje v napačno smer, v tem času pa se je srečal z okoli 15 vozniki. Vozil je po prehitevalnem pasu, policisti pa ga bodo zaradi utemeljenega suma kaznivega dejanja nevarne vožnje iz malomarnosti kazensko ovadili. Ostal je tudi brez vozniškega dovoljenje.

Tako brezvestnim voznikom grozi denarna kazen ali pa zaporom do enega leta.

Policija opozarja

"Vozniki pri vožnji v napačno smer praviloma uporabljajo prehitevalni pas, ki na običajni dvosmerni cesti pomeni pravilno vožnjo. Zato naj se prehitevalni pas uporablja samo za potrebe previdnega prehitevanja, potem pa naj se vozniki vrnejo nazaj na vozni pas. Sicer pa je tako kot na ostalih cestah tudi na avtocestah ves čas treba spremljati dogajanje pred seboj in upoštevati, da zaradi hudih napak voznikov lahko pride tudi do takih situacij, kot je vožnja v napačno smer," sporočajo iz PU Kranj.

Kako ukrepati pri vožnji v napačno smer:

Ob pridobitvi informacije se je treba z prehitevalnega takoj premakniti na vozni pas in zmanjšati hitrost. Takoj, ko je to mogoče, je treba zapustiti avtocesto ali pa se umakniti na prvo postajališče. V primeru, ko opazite nasproti vozeče vozilo, zapeljite na odstavni pas, pri tem pazite na vozila za sabo, prižgite vse štiri smernike ter voznika ssvetlobnimi znaki in trobljenjem opozorite na napako. Nikar ne zapeljite pred voznika, ki pelje napačno, saj s tem tvegate hujše trčenje. Dogodek je treba nemudoma prijaviti na številko 113!