Prosilec za azil iz Iraka je bil obsojen na dosmrtno zaporno kazen zaradi spodletelega bombnega napada na londonski podzemni železnici septembra lani, v katerem je bilo ranjenih 30 ljudi. 18-letnik bo moral za zapahi preživeti vsaj 34 let.

Sodišče v Londonu je Ahmeda Hasana minuli teden spoznalo za krivega poskusa umora in izdelave bombe, s katero je po besedah sodnika Charlesa Haddona-Cavea želel ubiti čim več ljudi.

Hasan je 15. septembra lani v vagonu s 93 potniki pustil doma izdelano bombo, napolnjeno z izvijači, noži, vijaki in maticami. Eksplozivno napravo je delno razneslo na postajališču Parsons Green na zahodu Londona. Eksplozija je povzročila paniko, v kateri je bilo poškodovanih več deset potnikov.

Sodnik je Hasana označil za nevarnega in nepoštenega posameznika, ki je pustil na cedilu državo, ki mu je dala zatočišče, dobrodelno organizacijo, ki je skrbela zanj, in kolidž, ki ga je obiskoval.

Sodnik je še dejal, da domneva, da se je Hasan uril z džihadisti Islamske države v Iraku in da je starejši od 18 let.

Hasan je na sodišču izjavil, da ni imel namena poškodovati ljudi, da je bil zdolgočasen in pod stresom in da je želel podtakniti ogenj.