Kriminalna združba

Žene nezaposlene in doma, oni pa tihotapili ljudi in prejemali otroške dodatke

J.P./STA
23. 3. 2018, 14.02
Posodobljeno: 23. 3. 2018, 14.26
Deli članek:

Policija je razkrila podrobnosti mednarodne preiskave zoper mednarodno hudodelsko združbo tihotapcev ljudi.

PU Koper

Člani združbe so izvršili skupno 17 kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja preko meje ali ozemlja države z elementi organizirane kriminalitete, pri čemer so pretihotapili najmanj 80 ilegalnih prebežnikov, državljanov Kosova, Turčije, Afganistana in drugih držav, ki niso izpolnjevali pogojev za vstop in prebivanje na območju Slovenije oz. EU in Schengenskega območja, so danes sporočili s Policijske uprave Koper.

V zaključeni preiskavi, ki je potekala v sodelovanju s tujimi varnostnimi organi, so skupno ovadili devet oseb, starih med 24 in 44 let. Šest je državljanov Kosova (dva imata še dvojno Srbije oz. Črne Gore), ostali pa so državljani Slovenije, Hrvaške in Srbije. Med njimi je ena ženska. Večina ima začasno bivališče na območju Slovenije.

Delovala na različnih lokacijah

Člani združbe so med oktobrom in marcem skupno pretihotapili najmanj 80 ilegalnih prebežnikov.

Člani kriminalne združbe so tihotapili državljane Kosova, Turčije in Afganistana, pri čemer je bil posameznim državljanom Kosova v preteklosti izrečen veljaven ukrep prepovedi vstopa v Schengen, predvsem zaradi storitve različnih kaznivih dejanj in prekrškov.

Vodji združbe na območju Slovenije sta bila 31-letni državljan Kosova z začasnim bivanjem na območju Slovenskih Konjic in 31-letni državljan Kosova s stalnim bivanjem na območju Maribora, ki sta organizirala tihotapljenje kosovskih državljanov preko ozemlja Hrvaške v države EU.

31-letni državljan Kosova z začasnim bivanjem na območju Slovenskih Konjic je sprva deloval skupaj z 44-letnim državljan Hrvaške, nato pa sta se ločila in spremenila modus njunega delovanja, tako da sta vsak s svojo ekipo sostorilcev delovala na različnih lokacijah na območju Slovenije. Največ zaznanih nezakonitih prehodov državne meje so sicer izpeljali na območju PU Koper.

Tudi do 4000 evrov na osebo

Cena tihotapljenja iz Kosova do ciljnih držav - Italije, Avstrije oz. Švice je znašala med 3000 in 4000 evrov na osebo, kar so si storilci med seboj razdelili v dogovorjenih deležih, glede na vlogo pri izvršitvi dejanj. Osumljeni so tako na območje Slovenije pretihotapili najmanj 80 ilegalnih prebežnikov ter si tako pridobili protipravno premoženjsko korist v višini najmanj med 231.000 in 308.000 evrov.

Na policiji so pri tem poudarili, da so nekateri od osumljencev, ki so bivali v Sloveniji, uporabljali vozila višjega srednjega cenovnega razreda in živeli v najetih stanovanjih, za kar so plačevali najemnine v višini 600 evrov in več mesečno. Posamezniki iz združbe so bili na območju Slovenije tudi zaposleni za določen čas in so na tak način izkoriščali še socialne transferje na območju Slovenije. Prejemali so tudi otroške dodatke, tudi v višini minimalne plače, žene so bile nezaposlene in doma. Eden od osumljenih je za prevoze ilegalnih prebežnikov izkoriščal celo bolniški stalež.

Policija je ovadila devet oseb, od tega šest državljanov Kosova. Večina je bivala v Sloveniji, posamezniki pa so koristili socialne transferje.

Poleg tega so tihotapci prebežnike po uspelem nezakonitem prehodu državne meje pustili same na mrazu in snegu, s tem pa do povzročali tudi nevarnost za njihovo zdravje in življenje.

Ob zaključku kriminalistične preiskave so na območju Slovenije štirim osumljencem odvzeli prostost, opravili so tudi štiri hišne preiskave. Po opravljenih hišnih preiskavah so 28-letnika z območja Poljčan, 24-letnico z območja Slovenskih Konjic, 31-letnika z območja Maribora in 33-letnika z območja Slovenskih Konjic privedli k preiskovalnemu sodniku. 24-letnica je bila po zaslišanju izpuščena, zoper ostale tri pa je preiskovalni sodnik odredil pripor.

Še enega od osumljencev iz Slovenije so zaslišali, za preostale osumljene, ki med zaključkom preiskave niso bili v Sloveniji, pa so razpisali ukrep iskanja in jih bodo tako ob izsleditvi privedli k preiskovalnemu sodniku.

Slovenski kriminalisti so v preiskavi sodelovali s tujimi varnostnimi organi Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Kosova, Eulexom in Europolom. Ob skupnem zaključku preiskave je kosovska policija na območju Kosova isti dan prijela osem oseb, kosovskih državljanov, starih med 25 in 57 let. Zaključena preiskava v Sloveniji in na Kosovu se sicer navezuje na že predhodno zaključene kriminalistične preiskave v BIH in Srbiji, v okviru katerih so februarja prijeli 16 oseb v Bosni in devet oseb v Srbiji.