Lažni podatki

Zakonca urejala potrdila o začasnem bivanju

G.T./Novice Svet24
22. 3. 2018, 20.45
Deli članek:

Overitve lažne vsebine sta izvršila za najmanj 545 ljudi.

Profimedia
Uslužbencem upravne enote sta posredovala lažne podatke.

Policisti Policijske uprave Maribor so pred dnevi v skladu z usmeritvami Okrožnega državnega tožilstva v Mariboru k tamkajšnji preiskovalni sodnici okrožnega sodišča privedli zakonski par. Podjetnika sta namreč utemeljeno osumljena, da sta od 1. januarja 2015 do 21. februarja letos najmanj 631-krat izvršila kaznivo dejanje overitve lažne vsebine za najmanj 545 ljudi.

Uslužbence upravne enote sta spravila v zmoto in dosegla, da so ljudi vpisali v register stalnega prebivalstva in tako potrdili nekaj lažnega, kar naj bi bil dokaz v pravnem prometu. »Sama ali v sostorilstvu oziroma tako, da je to zanju storila tretja oseba, sta na upravni enoti organizirala predajo oziroma jim predložila obrazce o prijavi začasnega prebivališča z dovoljenjem za prijavo, v katerih je bilo lažno navedeno, da bodo fizične osebe začasno prebivale v nastanitvenem objektu. Vedela sta namreč, da ti ljudje nimajo namena prebivati v tem objektu, saj bi bilo to v nasprotju z dogovorom, poleg tega je bilo v njem prijavljenih že toliko oseb, da bi jih bilo v njem nemogoče nastaniti,« je v sporočilu za javnost pojasnila Anita Kovačič Čelofiga iz Policijske uprave Maribor. Dodaja, da so uslužbenci upravne enote fizičnim osebam na podlagi neresničnih podatkov stanodajalca izdali potrdila o prijavi začasnega prebivališča in jih vpisali tudi v register stalnega prebivalstva Republike Slovenije.

»Po oceni policistov si je omenjeni zakonski par pridobil vsaj 57.000 evrov premoženjske koristi. Policisti so opravili 11 preiskav objektov in vozil, preiskovalni sodnik Okrožnega sodišča v Mariboru pa je zoper ovadena osumljenca odredil sodno pridržanje,« je povedala Kovačič Čelofiga.