OBOJESTRANSKO ŽALJENJE

Žrtev, ki je imela 12 vbodnih ran, napadena od zadaj

Gabrijel Toplak/Novice Svet24
22. 3. 2018, 21.01
Deli članek:

Denis Oman, ki je obtoženega poznal kot Jureta iz Ljubljane, pravi, da je pokojnega Ludvika najbolj motilo, da ta prihaja iz prestolnice.

arhiv Novice Svet24
Tomi Kolar: poteka očitnega dejanja se zdaj vendarle spominja.

Na okrožnem sodišču se je včeraj z zaslišanjem Denisa Omana nadaljevalo sojenje 39-letnemu brezdomcu Tomiju Kolarju, ki mu okrožna državna tožilka Mateja Artenjak očita umor 41-letnega brezdomnega Ludvika Pukšiča v zapuščeni stavbi nekdanjih zaporov. Obtoženega, ki naj bi se žrtve lotil z nožem na grozovit in zahrbten način, za kar mu grozi najmanj 15 let zapora, so policisti prijeli še isti dan, ko se je zgodil umor, v kraju Osluševci, ko je šel peš proti meji s Hrvaško. Od takrat je v priporu.

OBDUKCIJA

Patologinja, ki je opravila obdukcijo pokojnega, je dejala, da je bila žrtev, ki imela 12 vbodnih ran na hrbtu, eno na glavi in eno v predelu trebuha, napadena od zadaj.

V SOBI JE BIL VES KRVAV

Oman, ki je bil že zaslišan v preiskavi, je povedal, da je stanoval v istem prostoru kot pokojni Ludvik, Kolarja pa je, vse dokler ga niso »seznanili« policisti, poznal kot Jureta iz Ljubljane. »Ludvika je motilo, da je iz Ljubljane. Večkrat sta se prepirala. Spomnim se, da je Jure enkrat Ludviku rekel, da ga bo 'zatamanil',« je dejal Oman in o usodnem dnevu dodal: »Prejšnji večer sva pila, a se nikoli nisva napila, da ne bi vedela zase. Zvečer v zaporih ni bilo varno spati. Zjutraj sva z Ludvikom vstala okrog 7. ure in si skupaj zmotala džojnt. Ko sva skadila, sem odšel na sodišče, kjer sem hitro zaključil. Ko sem se vrnil, sva imela zmenjeno, da sem ga že pred sobo poklical po imenu, a se ni oglasil. Stopil sem bližje in ga zagledal v mlaki krvi. Nisem se ga dotikal, le stresel sem ga, da vidim, ali je živ, a se ni več premikal. Noža, ki sva ga sicer imela ob postelji, nisem videl. Takoj sem poklical reševalce.«

KAJ TAKŠNEGA NI PRIČAKOVAL

23. novembra 2016 se je zgodil umor v zapuščeni stavbi, kjer je bivala skupina brezdomcev.

V nadaljevanju je tožilko Artenjakovo zanimalo, kakšna oseba je bil pokojni, in Oman ji je odgovoril, da je Ludvik kar naprej izzival Jureta, ga žalil, a tega ni pričakoval. »Bilo je tudi obojestransko. Hujši spor sta imela dva dneva pred tem dogodkom, ko sta drug drugemu grozila – oba; Ludvik iz pritličja, Jure pa iz prvega nadstropja. Ludvik je venomer izzival, ni pa grozil z nožem. To se je dogajalo kar naprej in tega nisem jemal več resno,« je pojasnil Oman.

SPOMNIL SE JE IN PRIZNAL

Obtoženi, ki je odgnal že več svojih zagovornikov (zdaj ga zastopa odvetnik Viktor Osim, op. p.), je na prejšnji obravnavi presenetil s priznanjem krivde. Med drugim je predsednici senata Danili Dobčnik Šošterič dopolnil svoj zagovor. Povedal ji je, da je on Tomi Kolar in da je tega dne izgubil živce ter žrtev zabodel. »Ludvik me je nenehno žalil, tudi grozil mi je, da bo zaklal mene in mojo družino,« je Kolar med drugim povedal sodišču. 

NENEHNO SE JE PRITOŽEVAL

Obtoženi je do zdaj na sodišču zamenjal že pet zagovornikov, češ da jim ne more zaupati, vztrajno je tudi motil postopek ter žalil sodišče in tožilstvo.