Ponovljeno sojenje

V drugo 25 let: silovito jo je zadavil z rokami

T.L./STA
19. 3. 2018, 14.01
Posodobljeno: 19. 3. 2018, 16.31
Deli članek:

Tožilka je pojasnila, da je Romeo Bajde sam priznal umor preiskovalni sodnici, kot tudi na prvem in ponovljenem sojenju. Sodba še ni pravnomočna, Bajde pa ostaja v priporu.

STA
Romeo Bajde

Celjski okrožni sodnik Zoran Lenovšek je danes na ponovljenem sojenju Velenjčana Romea Bajdeta, ki je osumljen umora partnerke Lidije Škratek decembra 2015 v Velenju, obsodil na 25 let zapora. Takšno kazen je zahtevala tožilka Marjeta Kreča, ki je dejala, da so vse očitke iz obtožnice Bajdetu tudi dokazali. Sodba še ni pravnomočna, Bajde pa ostaja v priporu.

Tožilka je pojasnila, da je Bajde sam priznal umor preiskovalni sodnici, kot tudi na prvem in ponovljenem sojenju. "Bajde je sam priznal, da je obračunal z oškodovanko, s številnimi dokazi pa je bilo ugotovljeno, da ji je vzel življenje, saj jo je silovito zadavil z rokami. Umor je storil iz nizkotnih razlogov oz. iz ljubosumja, ker si je oškodovanka našla novega partnerja," je še dejala tožilka in ocenila, da je Bajde ves čas skušal zavlačevati sojenje.

Novi Bajdetov zagovornik Andrej Švencbir, ki ga je celjsko sodišče v sredo imenovalo za zagovornika po uradni dolžnosti, kazenski spis pa je prejel v petek, je povedal, da ni imel dovolj časa za pripravo Bajdetove obrambe. Zato se je odločil, da zaključnih besed ne bo podal, zagovoru pa se je odrekel tudi Bajde.

Bajde je sicer na današnji obravnavi zahteval izločitev predsednika celjskega okrožnega sodišča Matevža Žuglja, sodnika Lenovška in vseh višjih sodnikov, saj je menil, da mu je kršena pravica obrambe. Ni se namreč strinjal z imenovanjem Švencbirja za zagovornika po uradni dolžnosti. Dejal je, da dosedanji zagovornici Albini Vedenik, ki ga je zagovarjala prek sistema brezplačne pravne pomoči in je v bolniškem staležu do konca meseca, pooblastila za zastopanje ni preklical.

Lenovšek se je po posvetu s sodnim senatom odločil, da Bajdetove zahteve v celoti zavrže, ker je ocenil, da gre za neutemeljene zahteve in zavlačevanja sodnega postopka. Če namreč sodišče Bajdetu ne bi izreklo kazni do 21. marca letos, bi mu moralo odpraviti pripor. Zakon o kazenskem postopku namreč določa, da lahko po vložitvi obtožnice pripor traja največ dve leti. Če v tem roku obtožencu ni izrečena obsodilna sodba, pripor odpravijo in obtoženca izpustijo. Obtožnica zoper Bajdeta pa je bila vložena 22. marca 2016.

Na prvem sojenju 13 let

Na prvem sojenju so Bajdeta 7. marca lani spoznali za krivega uboja partnerke in ga obsodili na 13 let zapora, čeprav ga je tožilstvo bremenilo umora in zanj zahtevalo 25 let zaporne kazni.

Višje sodišče v Celju je sodbo razveljavilo, med drugim zato, ker je sojenje v delih, ko so razpravljali o obdolženčevem duševnem zdravju, potekalo zaprto za javnost. Višje sodišče je v odločbi opozorilo, da je javnost sojenja pravilo, izključitev javnosti pa izjema. Prav tako se ni strinjalo s sodnikovim videnjem ljubosumja kot motiva za storitev kaznivega dejanja.