Specialni povratnik

Brežičan Izidor komaj uzrl svobodo, že so ga zasrbeli prsti

J.A./Dolenjski list
24. 2. 2018, 07.10
Deli članek:

38-letni Izidor Humek je samo dva meseca po prihodu iz zapora spet stopil na stara pota. Na krškem okrožnem sodišču je priznal dve kaznivi dejanji.

J.A./Dolenjski list
Izidor Humek je s tožilstvom sklenil sporazum.

Izidorja Humka so prijeli teden dni po tistem, ko je konec lanskega septembra najprej poskušal vlomiti v eno izmed hiš v Brežicah, a mu ni uspelo, že samo čez eno uro pa je imel več sreče (ali pa nesreče, saj je zaradi tega pristal v priporu in kasneje zaporu).

Posnela ga je kamera

»Najprej je skozi okno poskušal vlomiti v stanovanjsko hišo na Lenartovi poti, a mu ni uspelo, ker ga je z balkona opazila policistka in začela kričati. Čez slabo uro je prišel do stanovanjske hiše v Valvasorjevi ulici v Brežicah. Najprej je skušal s silo telesa odriniti vhodna vrata, vendar mu ni uspelo, potem je v notranjost prišel skozi okno kopalnice. Odnesel je za 700 evrov predmetov (med drugim tudi moško uro in iphone). Posnela ga je kamera in na podlagi materialnih dokazov smo sklenili sporazum o priznanju krivde,« je na predobravnalnem naroku povedal višji državni tožilec Robert Renier.

Specialni povratnik

Tožilec je poudaril, da je Humek specialni povratnik, ki je samo dva meseca po prihodu iz zapora stopil na stara pota, poleg tega je še odvisen od mamil. »Prepuščen je ulici. Živel je v stari hiši brez ogrevanja in se preživljal tako, kot se je že prej – na škodo občanov. Priznanje in obžalovanje smo upoštevali kot olajševalni okoliščini, nismo pa mogli mimo tega, da gre za specialnega povratnika,« je še povedal Renier in dodal, da je Humek še mlad, zato ima možnost, da po prestani kazni stopi na novo pot, prav tako je v njegovih rokah zdravljenje odvisnosti.

Do zapora v priporu

Humkov odvetnik Dušan Dornik mlajši je sicer predlagal, da bi se obtoženemu do nastopa kazni odpravil pripor, a sodnica Marija Breznik je odločila drugače. Sprejela je sporazum, torej je Humka obsodila na eno leto in dva meseca zapora, do nastopa kazni mu je podaljšala pripor, poleg tega mora plačati tudi 700 evrov (tolikšna je bila njegova premoženjska korist), oprostila pa ga je plačila stroškov postopka.