Brutalni ropi na Celjskem

Nasilneži grozili otroku, ustrelili psa in ropali premožne

S.R.
19. 2. 2018, 15.35
Posodobljeno: 19. 2. 2018, 15.46
Deli članek:

Celjski kriminalisti so zaradi brutalnih in nasilnih ropov na Celjskem ovadili štiri osebe.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Četverico nasilnih razbojnikov, pred katerimi je v zadnjem času trepetalo lokalno prebivalstvo, so včeraj privedli pred preiskovalnega sodnika, ta pa je zanje odredil sodno pridržanje. Gre za 27-letnika iz Velenja, 25 in 27 let stara Ljubljančana in 17-letno Ljubljančanko, ki so osumljeni štirih brutalnih oboroženih ropov na Celjskem. Nasilneži, ki v svojih dejanjih niso izbirali sredstev, nekatere oškodovance pa so na njihovem domu zvezali z lepilnim trakom in jih pretepali, naj bi skupaj odnesli približno 90 evrov gotovine in zlata, po poročanju portala 24ur pa naj bi ropali premožnejše družine.

Celjski kriminalisti pojasnjujejo, da so te oblike nasilnih ropov v Sloveniji razmeroma redke. Na območju Slovenije v zadnjih letih zabeležimo približno 20 ropov letno, ki se zgodijo v stanovanjskih hišah, ki pa običajno niso tako organizirani in nasilni. V lanskem letu so na območju celotne Slovenije sicer obravnavali 238 vseh ropov.

Prvi rop so izvedli novembra lani v Celju. V stanovanjski hiši so z orožjem grozili otroku, da jim je ta razkril mesta, kjer je družina hranila dragocenosti. Ukradli so razno zlatnino in gotovino v skupni vrednosti 28.500 evrov.

Januarja so nato udarili dvakrat. Najprej so v Celju ukradli približno 1.500 evrov gotovine, na območju Velenja pa zlatnino, vredno približno 10.000 evrov. Najbolj brutalen je bil februarski rop na območju Žalca, v katerem so ukradli razno zlatnino in gotovino v vrednosti več kot 50.000 evrov. Med ropom so v hiši zadrževali celotno družino s tremi otroki, starimi od enega do dvanajstih let. Po hiši so streljali, pri čemer so ustrelili tudi družinskega psa.

Kriminalisti so v petek na njihovih domovih opravili hišne preiskave, kjer so našli tudi del ukradenega denarja in v ropih uporabljeno orožje. Hudodelski združbi za ta kazniva dejanja grozi do 15 let zapora. Danes se jim je pridružila še trojica, in sicer 18- in 20-letni Ljubljančan ter 20-letni državljan Srbije, ki jih sumijo, da so s temi ropi povezani. Dva izmed sedmerice sta že stara znanca policije.