PREVIDNO OB NAKUPU

Kdo je vedel, da je bil traktor ukraden?

Janja Ambrožič / Dolenjski list
20. 2. 2018, 06.50
Posodobljeno: 20. 2. 2018, 07.12
Deli članek:

Kupujete avto, traktor ali kakšno drugo vozilo? Si predstavljate, da vam prodajalec, ki ga za nameček poznate, izroči vse dokumente, vključno s prometnim dovoljenjem, potem pa na vaša vrata potrkajo policisti in povedo, da je traktor ukraden, in se znajdete v kazenskem postopku?

Janja Ambrožič
Matjaž Knez (levo) in Boštjan Turin sta med soobtoženimi tatvine.

Če gre verjeti Martinu Vidoviču iz okolice Cirkulan, ki je zaradi tega zadnje mesece kar pogosto na krškem okrožnem sodišču, je imel veliko smolo. Znanec Boštjan Turin iz okolice Makol mu je pred štirimi leti povedal, da je naprodaj traktor z gozdarsko opremo, ki bi bil primeren zanj, saj se ukvarja s posekom lesa.

Janja Ambrožič
Martin Vidovič je očitno nevede kupil ukraden traktor.

PREVERIL GA JE

»Rekel je, da je lastnik traktorja Gozdno gospodarstvo Brežice, pred nakupom sem dobil tudi podatke o vozilu, vključno s številko šasije in z registrsko tablico. Prijatelj ga je preveril na spletni strani policije in na Avtonetu. Do datuma nakupa je bil 'čist', nikjer ni bil zaveden kot ukraden. S Turinom sva se dogovorila, da bom po računu podjetju Gozdno gospodarstvo Brežice plačal šest tisoč evrov, preostalih osem tisoč evrov naj bi plačal 'na roke' njemu, ki je bil posrednik, zame prodajalec.« Z lastnikom (Gozdnim gospodarstvom Brežice) ni vzpostavljal stika, vedel pa je, da je ta v postopku prisilne likvidacije. Omenil je, da se v takšnih primerih pogosto dogaja, da se stroji prodajajo.

S Turinom sta se dogovorila, da traktor prevzame na parkirišču lokala približno dva kilometra pred njegovim domom, saj je od tam naprej ozka cesta. »Traktor sem spravil v pogon s ključem, ki je bil v ključavnici, videl sem, da ima GPS. Opazil sem, da je ključavnica na desni strani kabine poškodovana. Šlo je za stare poškodbe, ki pri takšnih traktorjih zaradi narave dela niso nič posebnega, leva vrata so bila cela. GPS sem odstranil, ko sem prišel domov, in ga še isti večer izročil Turinu.«

Janja Ambrožič

Vidovič je trdil, da je skupaj s traktorjem dobil vso dokumentacijo o traktorju, tudi prometno dovoljenje, računa pa naj mu Turin ne bi izročil, ker mu tistega večera ni še nič plačal. Ko so prišli policisti in mu povedali, da je traktor ukraden, je takoj poklical Turina in po njegovih besedah je takoj prišel in začel govoriti, da to ni res.

Vidoviču tožilstvo očita kaznivo dejanje prikrivanja, za tatvino pa so obtožili Boštjana Turina iz okolice Makol, Sama Pristovnika iz Slovenske Bistrice in Matjaža Kneza (pred štirimi leti je živel v Rogaški Slatini). Vsi trije so zanikali, da bi karkoli ukradli.

IZGUBIL SPOMIN

Turin je ves čas trdil, da je bil pri celotni zadevi on samo posrednik. Poudaril je, da se ukvarja s preprodajo. Za traktor naj bi mu povedala Pristovnik (fant partneričine sestre) in Knez. Ob tem je dodal, da so se po vseh zapletih s Pristovnikom sprli.

Da bi se izognili zapletom ob nakupu rabljenega vozila, velja upoštevati priporočilo policije: »Pozanimajte se, pri kom kupujete, in vztrajajte pri natančnem pregledu dokumentov ter vozila. Nikar ne hitite!«

»Rečeno mi je bilo, da ima traktor vse papirje, jaz pa sem preračunal, da bi s tem poslom lahko zaslužil 500, 600 evrov,« je dejal. Ko je pred sodnico stopil še Matjaž Knez, je bilo slišati popolnoma novo zgodbo, ki pa je bila polna lukenj, saj se marsičesa ni več spomnil. Tako je v štirih letih, kolikor jih je minilo od dogodka, popolnoma pozabil, kdo ga je iz Štajerske peljal v Posavje, na Arto, po traktor, trdil je, da sploh ni vedel, kam so šli po vozilo. Vedel je le to, da ga ni peljal Pristovnik in da mu je Turin povedal za traktor ter ga vprašal, ali bi ga pripeljal do njega. Njegove izjave so bile res zmedene, saj so ga na sodišču spomnili, da naj bi v preiskavi trdil, da ga je Turin spremljal z avtom, zdaj pa je izjavil, da se ne spomni, da bi se tistega dne sploh kaj pogovarjal z njim.

Ko so ga vprašali, ali mu je kdo povedal, da gre za ukraden traktor, je odgovoril: »Ne vem, imam že bolj slab spomin.« Prav tako se ni spomnil, ali mu je kdo obljubil kakšno plačilo za prevoz, čeprav naj bi takrat v preiskavi policistom dejal, da naj bi mu Turin plačal 500 evrov.

Sojenje v zvezi s tem traktorjem se bo nadaljevalo konec februarja.