Preiskati več kot sto gora

Strmoglavljenega potniškega letala še niso našli

J.P./STA
19. 2. 2018, 08.11
Posodobljeno: 19. 2. 2018, 11.35
Deli članek:

Iranski reševalci danes nadaljujejo iskanje potniškega letala, ki je s 66 ljudmi na krovu v nedeljo domnevno strmoglavilo na goratem jugozahodu Irana.

Profimedia
Žalujoči na letališču v Teheranu

Reševalci letala še niso našli, v nedeljo pa so iskanje morali prekiniti zaradi zelo težkih vremenskih razmer - močnega sneženja in silovitega vetra. Iskanje tudi danes ovira slabo vreme.

Zahtevna operacija

Državna televizija je sprva poročala, da so se po snežnem neurju danes na območju vremenske razmere izboljšale in da pri iskanju letala sodelujejo tudi helikopterji, ki v nedeljo zaradi slabega vremena niso mogla vzleteti. Čez nekaj ur pa je poročala, da so se zaradi močnega vetra in slabe vidljivosti morali helikopterji vrniti v oporišče.

Oblasti domnevajo, da je potniško letalo iranske družbe Aseman Airlines, ki je bilo iz prestolnice Teheran na poti proti manjšemu mestu Jasudž v provinci Isfahan s 60 potniki in šestimi člani posadke na krovu, strmoglavilo nad goratim območjem Zagros. Pri tem naj bi umrli vsi ljudje na krovu.

Letalo, staro 25 let, je z radarjev izginilo v nedeljo slabo uro po vzletu s teheranskega letališča Mehrabad ob osmi uri zjutraj po lokalnem času med snežnim neurjem.

Za kako zahtevno operacijo gre, kaže podatek, da bodo reševalci morda morali preiskati več kot sto gora na obsežnem in odročnem območju.

Morteza Dehghan iz organizacije za civilno letalstvo je državni televiziji pojasnil tudi, da je vidljivost na območju slaba in da je viharno, tako da bodo morali upoštevati varnost.

Sedaj potniško letalo išče več sto gorskih reševalcev s psi, pa tudi brezpilotni letalniki, vendar doslej še niso našli ničesar. Iskalna operacija je osredotočena na območje okoli gore Dena na višini do 4500 metrov, kjer naj bi domnevno strmoglavilo letalo.

Na območje je prišlo tudi več svojcev žrtev, ki čakajo na vesti o svojih najbližjih.

Preiskovalcem se bodo pridružili tudi francoski kolegi iz francoske agencije za civilno letalstvo BEA.